NavMenu

Kreće "utopljavanje" 20 javnih objekata u RS - Potpisan ugovor sa EBRD-om vrijedan 6 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.03.2023. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Manuel Nesl (Manuele Naesssl) potpisali su danas ugovor kojim je ozvaničen početak realizacije projekta Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, ukupne vrijednosti od oko 6 mil EUR, od čega je 4,5 mil EUR kreditnih sredstava, a iznos grant sredstava koja se obezbjeđuju za sufinansiranje kredita oko 1,6 mil EUR.

Vlada Republike Srpske je obezbijedila izdavanje garancije za ovaj kredit, a projekat će implementirati Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.
Projekat podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u dvadeset (20) javnih objekata u Republici Srpskoj, prije svega iz oblasti prosvjete i zdravstva.

Ministar Vipotnik je rekao da postoji potreba za novim projektima u oblasti energetske efikasnosti u javnom sektoru, s obzirom da još uvijek ima mnogo objekata koje je potrebno sanirati i naglasio da ovakvi projekti imaju višestruke koristi za Republiku Srpsku u pogledu smanjenja potrošnje energije, ostvarivanja ušteda u budžetu, smanjenja emisija štetnih gasova, povećanja komfora, ali i pokretanja privredne aktivnosti, s obzirom da sve radove uglavnom izvode domaće kompanije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima pokretanja novih projekata u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, tim prije što od 2017. godine, kada je završena druga faza projekta koji je finansirala Svjetska banka nije bilo značajnijih investicija u ovoj oblasti, što govori o potrebi novog investicionog projekta.

Ministar Bojan Vipotnik je rekao da je ministarstvo spremno da pokrene implementaciju novog projekta upravljanja čvrstim otpadom i naglasio da prije toga mora postojati jasna vizija kako će se postići finansijska održivost i kako će se obezbijediti primjena koncepta cirkularne ekonomije. On je podsjetio da je straškim planskim dokumentima previđen regionalni pristup upravaljanja otpadom, odnosno udruživanje više lokalnih zajednica prilikom izgradnje centara za zbrinjavanje otpada, kako bi se smanjili troškovi i povećala održivost.

Sagovornici su konstatovali da je dosadašnja saradnja bila veoma uspješna, ali i sa se u narednom periodu može značajno proširiti te da bi EBRD mogao da postane jedan od ključnih partnera ministarstva, tim prije što EBRD, osim povoljnih kreditnih, obezbjeđuje i vrlo značajna grant sredstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.