NavMenu

Jahorina dobija još jedan ski lift dužine od oko 116 metara, maksimalno 720 skijaša na sat

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.03.2023. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustrcija (Foto: Valentin B. Kremer/Unsplash)Ilustrcija
Olimpijski centar Jahorina, u okviru investicionih projekata kojima modernizuje svoje usluge, planira uređenje ski staza, novih liftova, kao i izgradnju najmodernijeg sistema osnježavanja staza. Jedan od takvih infrastrukturnih projekata je i izgradnja ski lifta Oštra glava koji treba da služi za potrebe lakšeg prebacivanja skijaša sa izlazne zone žičare Trnovo na više dijelove ski centra. Ski lift Oštra glava će biti smješten na nadmorskoj visini od 1.717,5 mnv.

Ističe se to u elaboratu uz zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje ski lifta Oštra glava, na teritoriji opštine Trnovo koji je izradio Rudarski institut iz Prijedora, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS stavio na javni uvid.

Idejni projekat za izgradnju ski lifta Oštra glava je izradio UNIS Institut Pale u septembru 2022. godine prema kojem je, pored radova na instalaciji ski lifta predviđeno i postavljanje drvene ski kućice ili objekta kontejnerskog tipa na polaznoj stanici ski lifta za potrebe skladištenja sitnog alata i za zaklon zaposlenog od loših vremenskih uslova.

Dužina predviđene trase od ulazne do izlazne stanice ski lifta iznosi 116,15 m. Visinska razlika između polazne i izlazne stanice iznosi 18,44 m.

Interval putnika podrazumijeva minimum 5 sekundi, sa maksimalnim transportnim kapacitetom od 720 osoba na sat.
Brzina ski lifta će biti 2 m/s koja se može mijenjati frekventnim regulatorom vučnice.

Radovi na izgradnji i instalaciji ski lifta podrazumjevaju radove na pripremi terena, izgradnji temeljnih stopa, adaptaciji dužine vučne sajle, te radovi na montaži donje i gornje polazne stanice ski lifta. Za polaznu i izlaznu stanicu ski lifta potrebno je formirati platoe koji moraju biti horizontalni. Na polazu i izlazu se postavljaju jedinice za


Pristup lokaciji ostvaren je sa postojećih lokalnih i šumskih puteva. Okruženje lokacije ski lifta je nenaseljeni i pretežno neizgrađeno, a zemljište je uglavnom obraslo šumama i livadama. Izgrađeno zemljište se nalazi sa sjeveroistočne strane prostora a čine ga najvećim dijelom stambeni odnosno vikend objekti. Objekti su raspoređeni linijski, izgrađeni uz pristupne puteve i pretežno su objekti namijenjeni individualnom stanovanju ili kao objekti za smještaj posjetilaca.

Olimpijski centar Jahorina posjeduje ukupno 47 km alpskih staza za skijanje sa 16 instalacija vertikalnog transporta ukupnog kapaciteta 31.000 skijaša na sat. Sa najvećim vrhom Ogorjelica koji se nalazi na 1.916 mnv, ova planina dinarskog planinskog masiva se nalazi na spoju tople mediteranske i hladne kontinentalne klime što uzrokuje veliki broj dana sa snježnim pokrivačem, čak 145. U toku zimske sezone Jahorinu posjeti i do 600.000 skijaša.

Javni uvid u predloženi elaborat je moguće izvršiti do 7. aprila.

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Agro, Finansije

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije, saopšteno je iz BIMAL Grupe. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.