NavMenu

Ekonomisti u RS predviđaju - U ovoj godini rast kamate na potrošačke kredite

Izvor: RTRS Utorak, 07.02.2023. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
U ovoj godini porašće kamate na potrošačke kredite, predviđaju ekonomisti. Gostujući u emisiji Drugi ugao na RTRS-u, predstavnici bankarskog sektora istakli su da, uprkos odluci Agencije za bankarstvo Republike Srpske iz prošle godine da banku koja kamatnu stopu poveća iznad 2% destimuliše većim izdvajanjima za kreditni rizik, banke zadržavaju pravo da individualno odluče o povećanju kamate. Iz Agencije za bankarstvo RS najavljuju kontrolne mjere i za depozite građana.

Ekonomski stručnjaci kažu da je fiksna kamata za potrošačke kredite jedina sigurna za građane. Bankama apeluju da više kreditiraju privredu.

- Banke su počele da šalju obavještenja svojim klijentima da će u 2023. godini doći do nešto značajnijeg povećanja kamatnih stopa jer euribor je sada već šestomjesečni preko 3%, dvanaestomjesečni preko 3,5%. Ono što mi pratimo i nije dobro i tu smo apelovali na banke da depoziti na građane odnosno pasivne kamatne stope apsolutno nisu rasle, a došlo je do rasta aktivnih kamatnih stopa, ne toliko značajno ali očekujemo da će u prvom kvartalu doći do značajnih povećanja i tu će se stvoriti dodatni profit za banke. Mi već radimo na podzakonskim aktima gdje ćemo destimulisati banke da to rade - kaže Srđan Šuput direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Predsjednik Uprave MF banke Bojan Luburić istakao je da postoji mogućnost da svaka banka procjeni i pokuša postupiti društveno odgovorno pa dio tog tereta rasta preuzeti na sebe.

- Јer ako bi prepustili sav teret na klijenta bila bi ugrožena platežna sposobnost što bi se negativno odrazilo i na klijente i banku i privredu u cjelini - dodaje on.

Aleksandar Ljuboja, ekonomista smatra da je Ukrajina bila okidač.

- Prvi je FED povećao referentnu kamatnu stopu, on učinio da se povlače novčane mase, dolazi do nestabilnosti u trgovačkim i proizvodnim tokovima, gomila je geostrateških razloga za povećanje kamatnih stopa. A kako ćemo da idemo u razvoj, nove tehnologije digitalizaciju u industriju 5.0 ako nemamo kreditni potencijal za nove investicije, opremu, edukacije? Ono što generiše supstancu izbjegavamo. Modela ima - subvencionisanje kamatne stope, definisanje privrednih grana koje imaju potencijal, ne morate ga samo subvencionisati možete smanjiti poreze i doprinose u toj grani - naglasio je Ljuboja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.