NavMenu

Nastavlja li se rast kamata na stambene kredite?

Izvor: swot.ba Ponedjeljak, 30.01.2023. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 odsto i više su nego u zemljama evrozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Evropska centralna banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljani nivo od oko dva odsto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da "fiksiraju" svoje kredite.

Na kraju decembra 2022. ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 mlrd KM ili 22,9% od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH, iz koje nisu htjeli prognozirati hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u decembru 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope 3,69 odsto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,32 odsto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 odsto.

- Ako uporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama evrozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višem nivou nego u evrozoni - ističu iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke BiH takođe su se osvrnuli i na inflaciju, kazavši kako se očekuje njeno usporavanje.

- Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizovali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 odsto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine - rekli su na kraju iz spomenute banke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.