NavMenu

MMF čeka formiranje vlasti u BiH kako bi krenuli pregovori o novom aranžmanu

Izvor: Glas Srpske Petak, 11.11.2022. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) čeka formiranje vlasti na nivou BiH i odmah nakon toga mogli bi otpočeti pregovori o novom aranžmanu, rekao je "Glasu Srpske" rezidentni predstavnik te finansijske institucije u BiH Endrju Džuel.

Naglasio je da je MMF uvijek spreman da se angažuje u BiH te da za sada čekaju samo formiranje novih vlada.

- Čim vlade budu formirane, mi ćemo svakako biti zainteresovani da čujemo koji su to njihovi reformski prioriteti - rekao je Džuel i dodao da je trenutno rano govoriti o iznosu novog programa.

Naglasio je da bi novi program pored finansijskih sredstava mogao uključiti i reforme koje bi poduprijedile rast i osnažile otpornost ekonomije.

- Program bi na ovaj način mogao pomoći BiH da se nosi sa izazovima sa kojima se trenutno suočava, prvenstveno sa visokom stopom inflacije i strožim finansijskim uslovima, a da istovremeno gradi temelje za brži i održiviji rast. Naravno, to će u velikoj mjeri zavisiti od toga koliko su vlasti opredijeljene za reforme - podvukao je Džuel.

Na pitanje da bi MMF mogao da otpočne pregovore o novom aranžmanu sa vlastima na nivou Srpske, odnosno FBiH, dok ne bude formirana vlast na nivou BiH, Džuel je naglasio da bi razgovori mogli otpočeti sa entitetskim vladama, ali da bi pregovarali o novom programu potrebne su im i informacije o politikama i reformskim prioritetima na svim nivoima vlasti.

I prije održavanja opštih izbora u BiH često se u javnosti spominjao novi aranžman domaće zemlje sa međunarodnom finansijskom institucijom. I tada su iz MMF-a poručili da novog aranžmana neće biti prije izbora.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić nedavno je izjavio da bi novi aranžman sa MMF-om bila dobra poruka za investitore.

- Postoji mogućnost za novi aranžman. Mislim da oni čekaju da se uspostavi nova vlast i bilo bi dobro da to bude što prije, jer je to za nas veoma važno u ovom vremenu rasta kamatnih stopa - rekao je tada Softić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.