NavMenu

FBiH: Iz prodaje povučeno i uništeno 12 kg kobasica Wudy

Izvor: Nezavisne novine Subota, 15.10.2022. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photobac/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom kontrole sprovođenja opoziva i povlačenja proizvoda pileće kobasice brenda Wudy, u kojima je utvrđena bakterija listerija monocitogenes, u pet kontrolisanih trgovina u prodaji je zatečeno ukupno 12 kilograma ovog proizvoda, koji su i uništeni na licu mjesta, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz ove uprave su podsjetili da je inspekcijski nadzor sprovođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu izvršen krajem septembra, nakon obavještenja Agencije za bezbjednost hrane BiH da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice Wudy, porijeklom iz Italije, a u kojima je utvrđena bakterija.

U saopštenju je navedeno da je, s obzirom na to da je tom prilikom utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području Federacije BiH (FBiH).

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić upozorio je subjekte u poslovanju s hranom da su dužni da efikasno i tačno obavijeste potrošače o razlozima za njeno povlačenje hrane i, ako je potrebno, da od potrošača traže povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni.


Smajlagić je skrenuo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim nadzorom, kako bi pravovremenim i profesionalnim djelovanjem bile spriječene štetne posljedice po zdravlje stanovništva.

- Uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadzora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM - istaknuto je u saopštenju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.