Izvor: RTRS | Petak, 22.07.2022.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Italiji potpisan sporazum za jačanje fitosanitarnog sektora u BiH

(Foto: Fotokostic/shutterstock.com )
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potpisao je u četvrtak, 21. jula, u italijanskom gradu Bariju Operativni sporazum za implementaciju projekta "Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u BiH radi usklađivanja sa EU standardima - Fito BiH".

Košarac je istakao da je suština i cilj ovog projekta, vrijednog oko 1,2 mil EUR, jačanje fitosanitarnog sistema u BiH i njegovo postepeno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

- Njegova realizacija posebno je značajna zbog usklađivanja tehničkih i organizacijskih vještina i nadležnosti tijela odgovornih za fitosanitarnu dijagnozu i fitosanitarne kontrole i inspekcije sa EU standardima - istakao je Košarac.

Projekt implementira Međunarodni centar za napredne Mediteranske agronomske studije - Mediteranski agronomski institut u Bariju zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je naveo da su direktni korisnici projekta ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i FBiH, nadležno odjeljenje Vlade Brčko distrikta, te Poljoprivredni institut Republike Srpske, kao i Fitosanitarna laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Korisnici su i Federalni zavod za poljoprivredu, Federalni agro-mediteranski zavod, Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Vlade Brčko distrikta.

Razgovarano je i o drugim projektima koje Institut realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima nadležnim za sektor poljoprivrede, a Košarac je zahvalio partnerima iz Instituta u Bariju za projekte koji znače podršku poljoprivrednom sektoru. Јedan od njih je i projekat održivog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine u područjima s prirodnim ograničenjima.

- Vrijednost ovog projekta je 2,4 mil EUR i implementiraće se u 10 opština u Republici Srpskoj i FBiH. U planu su i projekti "Green end healthy", koji će pomoći brendiranju i promociji domaćih proizvoda, kao i projekat koji se tiče zaštite biodiverziteta. Ukupna vrijednost sva četiri projekta je 9 mil EUR - naveo je Košarac.

Predstavnici Instituta u Barijusu prihvatili Košarčev poziv da u septembru posjete BiH, te je dogovoreno da naredni sastanak bude održan u Trebinju, uz učešće predstavnika resornih entitetskih ministarstava, privrednog sektora, te Odsjeka za agromediteranske kulture Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Usaglašeno je, takođe, da u okviru radne posjete bude organizovan i susret sa proizvođačima vina u hercegovačkoj regiji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE