NavMenu

Plan za proširenje i modernizaciju graničnog prelaza Mali Zvornik - Novi objekti, šest traka i kružna raskrsnica

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2022. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Opština Mali Zvornik oglasili su javnu prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe razrade lokacije za izgradnju graničnog prelaza Mali Zvornik (Novi Most) i izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne i druge infrastrukture u funkciji graničnog prelaza.

Prema projektu koji je izradio Šidprojekt, a naručila Republička direkcija za imovinu, sve veći intenzitet saobraćaja, kako u putničkom tako i u tranzitnom saobraćaju, uslovio je potrebu za izgradnjom i modernizacijom ovo graničnog prelaza.

- Trenutno MUP i Uprava carina obavljaju poslove granične kontrole u neadekvatnom prostoru – stoji u projektu.

Plan predviđa da se zadrže neki postojeći objekti među kojima su i benzinska stanica MN i objekat špedicije, dok su za uklanjanje planirani montažni objekti MUP-a i Carine i objekti vage i nastrešnice.

Novo rešenje graničnog prelaza na 3,48 ha je ''tangencijalnog'' tipa.

U zoni putničko-carinskog terminala planirana je nova pasoško-carinska kontrola, kontrolne kabine MUP-a i Carine, nadstrešnice iznad kontrole putničkih autobusa i pešačkog terminala, kao i plato za dizel-agregat. :

U zoni robno- carinskog terminala predviđene su kontrolne kabine MUP-a i Carine platforme za istovar i kontrolu robe i tereta na izlazu i ulazu u zemlju, vaga za kontrolu ulaza, nadstrešnice za kontrolnu platformu i vagu, magacin i sanitarni čvor.

Broj planiranih traka je po jedna saobraćajna traka za teretna vozila (za ulaz i izlaz iz zemlje), i 2+1+1 za putnička vozila i autobuse (dve – ulaz u zemlju, jedna – izlaz iz zemlje, jedna – kombinovana).

U planu je dvosmerna Ulica Nova I, za pristup benzinskoj stanici MN i carinskom terminalu, širine najmanje 7 m.

Trenutno, na ulazu na granični prelaz (iz smera BiH) postoji 1 saobraćajna traka koja se nakon silaska sa mosta preko Drine proširuje i deli na dve saobraćajne trake, jednu za teretni i drugu za automobilski i autobuski saobraćaj. Na izlazu postoji jedna koju koriste i putnički i teretni saobraćaj.


U okviru carinskog terminala planirano je 21 otvoreno parking mesto za teretna i 15 otvorenih parking mesta za putnička vozila, a u okviru benzinske stanice MN 10 otvorenih parking mesta.

Planira se i izmeštanje dela trase državnog puta IB reda broj 26 (Beograd-Obrenovac-Šabac-Loznica-državna granica sa Bosnom i Hercegovinom (granični prelaz Mali Zvornik)), i izgradnja trokrake kružne raskrsnice u čiji centar će se premestiti novi saobraćajni čvor (ukrštaj državnog puta IB reda broj 26 i 28 (Mali Zvornik-Ljubovija-Rogačica-Kostojevići-Užice-Sušica-Kremna-granični prelaz Kotroman).

Projekat je na javnoj prezentaciji do 17. oktobra.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Finansije

Prva konferencija o cirkularnoj ekonomiji u BiH 15. maja

Prva konferencija o cirkularnoj ekonomiji u Bosni i Hercegovini održaće se 14. maja 2024. godine u Domu mladih u Sarajevu. Konferenciju organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, s ciljem da okupi sve relevantne aktere, entuzijaste i stručnjake kako bi se što bolje upoznali sa oblasti cirkularne ekonomije. Organizovan pod nazivom LOOP: Innovate, Collaborate, Transform, nastoji istaknuti inovativna rješenja, najbolje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.