NavMenu

VOLODER: Nedostatak radnika uticaće na dinamiku izgradnje Koridora 5C

Izvor: eKapija Petak, 16.09.2022. 11:39
Komentari
Podeli
Elmedin Voloder (Foto: YouTube/Screenshot)Elmedin Voloder
U središtu interesa Autocesta FBiH izgradnja kompletnog Koridora 5C i svih brzih cesta, čijom bi se realizacijom omogućio ekonomskii i društveni napredak bh. zajednice, izjavio je direktor Autocesta FBiH Elemedin Voloder na tematskom forum "Boljim nadzorom do efikasnijih javnih preduzeća održanom u organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI).

Dodao je kako se čini sve da radovi na koridoru budu okončani do 2028. godine.

– U ovom trenutku aktivno je više gradilišta za novih više od 30 kilometara autoceste, što nije bilo jednostavno realizirati zbog problema koje su na svjetskom tržištu izazvali prvo pandemija, a potom agresija na Ukrajinu. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, a uz to ćemo realizirati ugovaranje dviju dionica na jugu, od Mostara jug do Bune. Ono što je trenutno najvažnije na cestovnom Koridoru 5C, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i mostarska obilaznica, raspisani tenderi i početak izgradnje planiran je za narednu godinu – najavio je Voloder.

Ukazao je na problem nedostatka radne snage što će, kako je kazao, svakako utjecati na dinamiku realizacije projekta.

Prema njegovim riječima, trenutno je na gradilištima angažirano više od 500 kvalifikovane radne snage koja nije iz BiH, a u budućnosti će trebati najmanje 2.000 radnika, prenosi mostarski.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.