NavMenu

Raspisan međunarodni tender za dionicu Ozimice-Poprikuše na Koridoru 5C - Vrijednost radova procijenjena na 300 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 12.04.2023. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy Szabi/Unsplash)Ilustracija
Autoceste FBiH su raspisale međunarodni poziv za izgradnju poddionice Ozimice-Poprikuše koja je dio dionice Medakovo-Poprikuše na Koridoru 5c. Procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 300 mil EUR.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji dužina ove dionice iznosi skoro 12 km. Radovi će se finansirati iz kredita Evropske investicione banke i granta Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

- Današnjim raspisivanjem tendera za izgradnju preostalih 12 kilometara, od Maglaja do Žepča, zaokružili smo izgradnju autoceste na sjeveru Koridora Vc. Završetak radova na ovom dijelu Koridora planiramo polovinom 2026. godine tako da bi tada sjeverni dio Koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Save, bio u potpunosti izgrađen - kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Autocesta na dionici od Ozimice do Poprikuša uglavnom prolazi kroz brdovit teren. Dionica autoceste Ozimica Poprikuše se preko Tatarbudžaka spušta na područje naselja Šećin Han položena između koridora trase magistralne ceste i željeznice s jedne strane i korita rijeke Bosne sa druge strane. Postojeća ograničenja u prostoru su: brdoviti dijelovi (Tupanovac, Tatarbudžak, Ravne njive), rijeka Bosna, postojeći magistralni put M-17, željeznička pruga i postojeća naseljena mjesta (Varošište, Ravne Donje, Šećin Han).

Sveukupno na trasi je predviđeno 9 mostova koji su različitih dužina i kreću se od 35 m do najdužeg 476 m. Uglavnom su veći i zahtjevniji objekti projektovani preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i pet tunela dužina od 225 m do 770 m. Također, predviđen je i jedan dvostrani (tip 2) PUO (prateći uslužni objekat), ističe se u netehničkom sažetku iz 2020. o ovoj dionici koju je objavio preduzeće Autoceste FBiH.

(Foto: Printscreen/jpautoceste.ba/Autoceste FBiH)
Rok za dostavljanje ponuda je 12. jun, a detalji tendera sa mogu naći OVDJE.

Podsjećamo da je početkom marta potpisan ugovor za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Asim Cengiz, član Uprave Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Evren Utku Gök, projekt menadžer turske kompanije.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 EUR bez PDV-a (423,2 mil EUR sa PDV-om), s rokom završetka izgradnje od 30 mjeseci nakon uvođenja izvođača u posao.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.