NavMenu

Kapetanovo jezero u Nikšiću boljim putevima približiti turistima - Korist će imati i stočari i lokalna uprava

Izvor: Dan Četvrtak, 21.07.2022. 07:34
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/BEAUTIFUL MONTENEGRO)
Na inicijativu Opštine Nikšić, Uprava javnih radova trebalo bi da započne rekonstrukciju puta prema Kapetanovom jezeru. Uprava javnih radova planira da rekonstruiše i asfaltira put od Bara Bojovića do Kapetanovog jezera. Radovi bi trajali tri mjeseca, a koštali bi oko pola miliona eura obezbijeđenih u kapitalnom budžetu.

Dragulj prirode na planini Lukavici u proteklom periodu bio je teško dostupan, zbog makadamske ceste koju je iz pravca Nikšića lokalna uprava održavala s ciljem da olakša stočarima na katunima koji njoj pripadaju, ali i da centar Crne Gore, što je geografski Kapetanovo jezero, sve većem broju turista učini dostupnijim. Rekonstrukcija puta dobro će doći i stočarima iz opština Kolašin i Danilovgrad koji u rejonu Lukavice imaju katune.

Branislav Drašković iz sela Velje Duboko na katunu kod Kapetanovog jezera, kako kaže za "Dan", boravi veći dio godine.

- Ovčarstvo i kozarstvo primarna su djelatnost mojoj porodici, od toga živimo. Međutim, od našeg sela do katuna iz pravca opštine Kolašin veoma teško dolazimo i mislim da će ta dionica, ako se ubrzo nešto ne uradi, uskoro biti neupotrebljiva. Put od Kapetanovog jezera do Nikšića izgleda da nam je jedina nada za opstanak na Lukavici - ističe Drašković.

Nikšić je svim stočarima na Lukavici i jedini grad do kojeg i sada brže i lakše stižu kada je potreba.

– Kad je zdravstvena potreba idemo u Nikšić, ali i kad treba naše proizvode da prodamo – kaže Drašković.

Dragomir Bulatović iz Liješnja u rano proljeće sa stokom izdiže na katun kod Kapetanovog jezera. Kaže da je dionica duga oko dvadeset kilometera u katastrofalnom stanju, te da mu neće biti problem da ubuduće ide rekonstruisanim pravcem iz Nikšića.

– Stoku tjeramo ispred sebe i to traje baš dugo jer je put užasan. Posebno je problem ako snjegovi porane pa nas ovdje zateknu. Ako se afaltira put od Župe do jezera, ni snijeg nam onda neće biti problem, kaže Bulatović.

Turisti rado obilaze Lukavicu, priča za Dan Dragomir Minić koji se na Kapetanovom jezeru blizu tri decenije bavi ugostiteljsko-turističkom djelatnošću. On kaže da posjetilaca ima iz gotovo cijelog svijeta, i upravo zbog njih lokalitet jedinstven u Evropi treba otvoriti i učiniti dostupnijim.


- Bolji put otvoriće i nove mogućnosti za opštine Nikšić i Kolašin. Kolašinska opština uvijek je bila siromašna i to je nesporna činjenica. Međutim, koliko su siromašni po novcu, čini mi se da su siromašniji po duši pa se nikad nisu osvrtali na brojne koji se u ovom rejonu bave nekom djelatnošću, posebno Veljedubočane. Sa boljim putem svima bi bilo dobro, pa i lokalnim upravama - smatra Minić.

Preduprijediti ekološke probleme

Ni domaći, ni strani turisti i nemaju baš naviku da čuvaju zdravu životnu sredinu, pa su česte ružne slike sa smećem na brojnim izletištima. Dragomir Minić kaže da će se na Kapetanovom jezeru potruditi da tako ne bude, a njegovo domaćinstvo otpad dovozi u Nikšić.

- Biće više ljudi ovdje kad se put asfaltira, a onda može biti i ekoloških problema. Inicirao sam u nikšićkom Komunalnom preduzeću da obezbijede dva velika kontejnera koji bi bili dovoljni.Sada javno to preduzeće podsjećam šta su obećali - kazao je Minić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

28.04.2024.  |  Vijesti

Grčka produžava radnu sedmicu na šest dana

28.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.