NavMenu

Spoj istoka i zapada privlači turiste u BiH - Pogledajte koji se projekti realizuju u narednom periodu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.03.2023. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)Ilustracija
U Republici Srpskoj najavljene su, ali i započete vrijedne investicije ne nekoliko značajnih turističkih područja, sa velikim potencijalom, koji do sada nisu imali kreiran turistički proizvod i sadržaj. Riječ je o Igrištima kod Vlasenice, planini Manjači pored Banjaluke, te proširenju postojećih sadržaja u Andrićgradu.

Naime, kada je u pitanju projekat na Igrištima, na planini Javor je krajem juna 2022. počela izgradnja ski centra, vrijednog oko 25 mil EUR, koji će zbog ogromnog potencijala biti okosnica razvoja za Vlasenicu, regiju i cijelu Republiku Srpsku. Zahvaljujući investiciji biće otvorena i nova radna mjesta i omogućiće se rast poslovne konkurentnosti i broja posjetilaca u ovoj opštini.

Prema planiranom rješenju, Ski centar Igrišta bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze, a predviđena je izgradnja šestosjedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera, hangara, ambulante, lokala i drugih sadržaja. U prvoj fazi predviđena je izgradnja nove staze, osnježavanje dvije glavne staze sa izgradnjom jezera, izgradnja dječijeg poligona sa pokretnom trakom, tjubing stazom i ljetnjim sadržajima.

Kako je navedeno u projektu "Izgradnja hotela i apartmana u sklopu zimsko-sportsko-rekreativnog centra Igrišta" planirana su dva hotela visoke kategorije, maksimalne spratnosti Po+P+2, i ukupne bruto površine od oko 5.000 m2. Poželjno je da hoteli pružaju dodatne sadržaje poput SPA centra sa zatvorenim bazenom, manjom kongresnom dvoranom i ostalo.

- U blizini planiranih hotela, predviđena je izgradnja šest apartmana, koji osim smještajnih kapaciteta, mogu imati usluge ishrane - dodaje se u dokumentu.

Posjećamo, Vlada RS je polovinom 2020. donijela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje na 30 godina Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

Što se tiče Ski centara Manjača, u avgustu 2022. godine najavljeno je da će Vlada RS uložiti više od 25 mil EUR u projektovanje i izgradnju ski-centra na Manjači.

Planirana površina ski centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m², zatim instalacije i ljetni sadržaj. Prema planiranom rješenju ski centra Manjača predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj. Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 m, a predviđena je i gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 m i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 m, sa kapacitetom 1.500 skijaša na čas.

Investicije u Andrićgradu

U oktobru 2022. predstavljeno je idejno rješenje za izgradnju marine u Andrićgradu.

- Na toj marini ćemo izgraditi desetak montažnih kuća, koje će biti posebna atrakcija. Već smo dogovorili sa renomiranom firmom Galens iz Novog Sada, koja je vlasnik četiri najluksuznija hotela u Srbiji, da ovdje naprave hotel sa pet zvjezdica - rekao je tada predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorin Nedeljko Elek novinarima.

Andrićgrad (Foto: Shutterstock/V.Dimitrov)Andrićgrad
On je naglasio da će 2023. biti godina velikih radova i da očekuje povezivanje Višegrada sa Jahorinom brzom saobraćajnicom. Elek je najavio i izgradnju najvećeg akva parka u ovom dijelu Evrope.

Iz Turističke organizacije RS kažu za eKapiju da imajući u vidu značaj i vrijednost navedenih investicija, te samih destinacija koje imaju veliku turističku vrijednost očekuje se da će u periodu koji je pred nama isti projekti dovesti do izgradnje novi turističkih kapaciteta koji će uticati ne samo na povećanje broja raspoloživih smještajnih jednica, nego i kreiranje novih sadržaja koji će sa već postojećim turističkim sadržajima na ovim destinacijama, činiti jednu cjelinu u ponudi turističkih programa Srpske.

- Turistička organizacija Republike Srpske svakako će po realizaciji ovih projekata i njihovom stavljanju u funkciju, kroz svoje redovne aktivnosti raditi na što kvalitetnijoj promociji istih kako na domaćem, tako i na regionalnom, te inostranom tržištu.

Istorijska godina za turizam RS

Iz Turističke organizacije RS ističu da se prošla godina može nazvati istorijskom za turizam Republike Srpske, s obzirom da je po prvi put ostvareno više od milion registrovanih noćenja. Kada su u pitanju strani turisti, oni su u 2022. ostvarili skoro pola miliona noćenja, što je duplo više nego prethodne godine.

- Svjetska turistička organizacija je 2023. okarakterisala kao godinu potpunog oporavka turističke privrede i kretanja turista u većem dijelu svijeta sa najavama povratka turista sa azijskog područja, tako da sve pretpostavke idu ka tome da će 2023. biti jako uspješna i za turizam RS. Što se tiče prethodne godine svakako najveće interesovanje turistiti su pokazali za banjske i planinske centre, u prvom redu Jahorinu, te city break destinacije, gdje svakako najveće interesovanje vlada za Trebinje, Banjaluku, Višegrad i druge gradove Srpske.

Projekti u FBiH

Kada je u pitanju Federacija BiH, najavljeni su i zanimljivi projekti u Sarajevu, Mostaru, na Bjelašnici...

Naime, na prošlogodišnjem Sarajevo Business Formu prezentovan je projekat hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu. Riječ je o značajnoj investiciji kojom bi se unaprijedio kvalitet smještaja i turističke ponude u neposrednoj okolini aerodroma Sarajevo. Kako se navodi u opisu projekta, procijenjena vrijednost investicije je 27,5 mil KM. Nakon što je vlasnik kupio zemljište, regulacioni plan je promijenjen kako bi se hotel i predviđeni šoping mol uklopili u okruženje. Studiju izvodljivosti su izradili i odobril hotelski lanci Hilton, Marriott i Accor, koji i odgovaraju lokaciji kao što je ova. Predviđeno je da hotel ima 138 soba, konferencijsku salu i više od 100 parking mjesta, kako u garaži, tako i na vanjskom parkingu.

Novi mostarski hotel

(Foto: Printscreen iz dokumentacije)
Grad Mostar namjerava da bivšu zgradu opštine Mostar (Stara opština), koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH, rekonstrukcijom pretvori u hotel visoke kategorije, pa je u februaru prošle godine raspisan poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije objekta. Predviđena je istorijska rekonstrukcija objekta sa izgradnjom podzemne garaže, tako da bi novoprojektovani objekat, uz zadržavanje spratnosti osnovnog vanjskog gabarita, imao izgrađenu površinu 10.500 m2, a korisnu površinu 8.400 m2.

Alpine coaster na Bjelašnici

Kantonalna vlast u Sarajevu najavila je da će na Bjelašnici od ove godine biti alpine coaster i brojni drugi ljetni sadržaji. Istaknuto je da će to biti najduži alpine coaster u zemlji. Riječ je o projektu koji bi zajedno realizirali preduzeće ZOI'84, Turistička zajednica, Sarajevo-šume i Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede, kao prvi koji bi podrazumijevao zajedničko učešće javnih preduzeća u realizaciji, s tim da bi se dobit dijelila između ZOI'84 i Turističke zajednice. Prema prvim nezvaničnim procjenama, projekt vrijedi 2,5 mil KM, a Turistička zajednica spremna je u potpunosti finansirati cijeli iznos. Početak gradnje predviđen je po provođenju standardnih administrativnih procedura, a procjena je da bi to moglo biti sredinom proljeća ove godine. Završetak radova predviđa se do početka ljetne sezone 2023.

NP Una uskoro na UNESCO listi svjetske prirodne baštine

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) kažu za naš portal da usvojena Strategija razvoja FBiH za period 2021.-2027. uključuje specifičan set mjera usmjerenih na turizam.

- Kad je u pitanju planinski turizam, planine kao što su Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević, koje imaju svu neophodnu infrastrukturu za olimpijska takmičenja, nalaze se u blizini Sarajeva, međutim potrebno je povećati ulaganja u modernizaciju i obogaćivanje ponude tokom svih 365 dana u godini. Osim navedenih imamo i sljedeće destinacije: Vlašić kod Travnika, Raduša kod Gornjeg Vakufa/Uskoplje, Stožer i Čajuša kod Kupresa, Risovac koji pripada području Blidinje-Jablanica i Rostovo kod Novog Travnika - istakla je Farida Cikotić iz FMOIT-a.

Cikotić dodaje da je i Nacionalni Park Una jedan od bisera prirodnog naslijeđa BiH, a poznato je da u toku procedura za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine.

- To je zaista po mnogočemu jedinstveno mjesto gdje se može uživati u ljepotama Une, splavarenju, ribarenju ali i adrenalinskim sportovima. Nedaleko od NP Una je i Jajce sa svojim jedinstvenim vodopadom u samom srcu grada, a tu su i kulturno-istorijske znamenitosti koje svjedoče o hiljadugodišnjoj povijesti naše zemlje - poručuje.

Naša sagovornica ističe i Hercegovinu koja je oduvijek i iznova svojim čarima opijala svakoga ko je u nju dolazio. Priroda, klima, kulturne i istorijske znamenitosti u kombinaciji sa tradicionalno dobrom kuhinjom, kaže, pružaju i mnogo mogućnosti za odmor kroz različite rekreatvne ture i sadržaje kao što su berba ljekovitog bilja, sezonskog voća, obilazak vinskih cesta i vinograda itd.

- Ustvari, na svakom koraku naše zemlje, osim sportskih sadržaja, možete uživati i u kulturno-istorijskim znamentostima. U BiH, smještenoj na raspuću i mjestu gdje se susreću Istok i Zapad čije preplitanje, dimamična ali ujedno harmonična interakcija stvaraju taj naš specifikum i jedinstvenost.

Osim Sarajeva, kao atraktivne turističke destinacije Cikotić izdvaja i Mostar, Neum, Počitelj, Bihać, Tuzlu sa Panonskim jezerima...

- Svaka lokalna zajednica treba poraditi više na reklamiranju, pormociji i prodaji vlastitog proizvoda, kao što to odlično čini Jajce, koje promovira vodopad u samoj jezgri grada, koji zaista oduzima dah. Svoje ljepote imaju i Gradačac, Srebrenik, Goražde, Konjic... Na svakom pedlju Bosne i Hercegovine turisti mogu da uživaju u gastronomskoj, kulturnoj i avanturističkoj ponudi.

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDJE.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.