NavMenu

Žarko Vico, pomoćnik direktora TO Trebinje - Na jesen planiramo skup turističkih radnika regiona

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.03.2023. 10:20
Komentari
Podeli
Žarko Vico (Foto: TO Grad Trebinje)Žarko Vico
Prošle 2022. godina, prema podacima Turističke organizacije Grada Trebinja (TO), u ovom gradu je ostvareno 180.418 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje od skoro 80% u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu čime je Trebinje zauzelo lidersku poziciju u regionu kad je u pitanju procentualno uvećanje obima turističkog prometa. Od tog broja učešće domaćih turista je oko 45% ukupno zabilježenih noćenja, a inostranih turista oko 55%. Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Srbije sa oko 55%, Turske sa oko 10%, Crne Gore sa oko 9%, Grčke sa oko 5%, Hrvatske sa oko 3% i Malezije sa oko 2%.

Ovi podaci jasan su pokazatelj sve većeg interesovanja, kako turista iz regiona, tako i Evrope, pa i svijeta, za šarmatni grad, a u lokalnoj turističkoj organizaciji nastoje da svojim aktivnostima ove rezultate učine još boljima.

Žarko Vico, pomoćnik direktora u TO Grada Trebinje za eKapiju ističe da Trebinje može da bude jedan perspektivan kongresni centar, ali i najavljuje jedinstvenu manifestaciju, skup turističkih radnika regiona.


eKapija: Turistička organizacija Grada Trebinje učestvovala je na Sajmu turizma u Banjaluci. Koliko ste zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima i šta biste izdvojili kao najznačajniji efekat nastupa?

- Turistička organizacija Grada Trebinje uzela je učešće na trećem sajmu turizma koji je održan u Banjaluci, a mi se već tradicionalno predstavljamo na ovom sajmu. Veliku pažnju posvećujemo domaćem tržištu, što je aktuelno posebno poslije korona virusa kada su nas u većem obimu počeli obilaziti turisti sa tog tržišta. Predstavili smo se u okviru zajedničkog štanda Turističke organizacije Republike Srpske zajedno sa ostalim lokalnim turističkim organizacijama.

Sajam je imao veoma dobru posjećenost, nosimo dobre rezultate. Jedan od najboljih dogovora koji je rezultat sajma je potencijalna organizacija prvog međunarodnog turistički radnika regiona u Trebinju. Plan je sa se zajednički sa Turističkom organizacijom Beograda napravi jedan veliki skup turističkih radnika regiona u Gradu Sunca u Trebinju sredinom septembra ove godine sa ciljem da prezentujemo Trebinje kao jednu turističku organizaciju koja se nalazi u razvoju, koja kontinuirano bilježi dobre turističke rezultate i širi sopstvene turističke kapacitete.

Takođe, cilj je i da se turistički radnici regiona međusobno uvežu, razmjene dobra iskustva i prakse i da se porazgovara o potencijalnim saradnjama, formiranjima zajednički turistički proizvoda kako bi se išlo prema inostranim tržištima, dalekim, prekookeanskim tržištima, jer nas turisti sa tih dijelova svijeta doživljavaju kao jednu jedinstvenu turističku iskustvenu destinaciju.

Planirano je da se u sklopu manifestacije održe i sportski događaji, da bude i kulturnih i zabavnih sadržaja, ali i sadržaja edukativnog karaktera. Vjerujemo da će se veliki broj naših kolega odazvati pozivu. Imaćemo specifičan edukativni dio koji ćemo uklopiti sa aktuelnim turističkim trendovima, da prezentujemo novosti iz naše branše. Dakle, biće to jedna jedinstvena manifestacija koja nije u ovom formatu nigdje još uvijek održana, tako da se nadamo da će u godinama pred nama prerasti u svojvrsnu tradiciju.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

eKapija: Svjedoci smo da Trebinje sve češće postaje domaćin velikih skupova poslovne zajednice, pa i očekivanog Samita energetike Trebinje. Koliko je kongresni turizam važan za Trebinje i u kojim pravcima bi trebalo da se on razvija?

- Trebinje sve više postaje domaćin velikih poslovnih manifestacija. Upravo ćemo sada ugostiti četvrti po redu Samit energetike Trebinje, koji iz godine u godinu raste. Prijavljeno je preko 600 učesnika i upravo je možda ova manifestacija negdje pionir ili pokazni primjer kako je Trebinje moguće da bude jedan kongresni centar, centar poslovnog turizma, što je i u Strategiji razvoja turizma Grada Trebinje u narednom desetogodišnjem periodu predviđeno kao jedan od pravaca razvoja turizma, i na šta će turistička organizacija i cjelokupna lokalna zajednica uz ostale vidove turizma da potencira.

________________________________________________________________________________________________________________

Samit energetike Trebinje pokazatelj kako Trebinje ima snagu kongresnog turizma
________________________________________________________________________________________________________________

Samit energetike Trebinje i organizaciono može da bude pravi primjer kako se i u ostalim privrednim granama, ostalim branšama može dobro raditi, kako Trebinje može da tokom cele godine da okuplja stručnjake iz različitih oblasti. Vjerujem da je pred Trebinjem jedna svijetla i perspektiva i dobra budućnost kad je u pitanju kongresni i poslovni turizam.


eKapija: Da li Trebinje raspolaže sa dovoljno smještajnih kapaciteta i da li su u tom pravcu planirane određene investicije?

- Trebinje raspolaže sa dovoljno kapaciteta da ugosti ovako velike grupe učesnika, ali definitivno iz godine u godinu raste potreba za proširenjem turističkih kapaciteta. Ove godine Smit energetike Trebinje popuniće kompletnu turističku privredu, dakle sve smještajne kapacitete. Osim tih 600 učesnika, imaćemo i nekoliko organizovanih turističkih putovanja u Trebinju gdje će se ostvariti i dodatna noćenja, tako da postoji prostor za proširenje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, jer zaista Trebinje nema baš tako izraženu sezonalnost kakav je slučaj u Dubrovniku ili Herceg Novom.

Dosta dobra predsezona, dosta dobra post sezona. Trudimo se da različitim aktivnostima tokom svih 365 dana pokušamo da dovedemo goste i da Trebinje pokuša da živi i od turizma. Iz godine u godinu kretanja idu u dobrom smjeru i možemo reći da Trebinje solidno odgovara na potrebe tržišta i na sve veću tražnju koja je evidentna posljednjih godina.


eKapija: Kada govorimo o turističkoj infrastrukturi da li su u planu novi projekti i u kojoj oblasti?

- U tom smislu nam je najneophodnija putna infrastruktura, pre svega mislim na putne pravce koji nas povezuju sa regionom, sa ostatkom BiH, sa Srbijiom i Crnom Gorom. To je nešto što je primarni fokus skretanja pažnje od strane turističke zajednice same lokalne zajednice. Imamo još jedan projekat za koji vjerujemo da će da se realizuje i koji bi bio od neprocjenjivog zančaja za Trebinje i turističku privredu.


________________________________________________________________________________________________________________

Važna izgradnja putne infrastrukture i trebinjskog aerodroma
________________________________________________________________________________________________________________

To je potencijalni aerodrom u blizini našeg grada, koji bi trebao da u narednom periodu krene sa realizacijom. Sa nestrpljenjem očekujemo prve korake na tom projektu i smatramo da je od ogromnog značaja da se jedan takav infrastrukturni projekat realizuje upravo na teritoriji grada Trebinja.

Štand TO Grad Trebinje (Foto: TO Grad Trebinje)Štand TO Grad Trebinje

eKapija: Koji su najznačajniji projekti koje će TO Trebinje realizovati u 2023. i vaša očekivanja od ovogodišnje sezone?

- Kada govorimo o projektima TO Trebinje mi se sada nalazimo u jednom pripremnoj fazi, odnosno pripremi turističke sezone. Implementiramo različite vidove aktivnosti, trudimo se da spremni dočekamo sve one goste koji su već početkom marta počeli da dolaze, što će još intezivnije biti tokom narednih mjeseci, posebno ljeti. Radimo adaptaciju i reparaciju turističke signalizacije, smeđe turističke signalizacije, table dobrodošlice, reklamnih panoa, sve ono što je turistima važno da bi se u Trebinju jednostavnije snalazili. U planu su i promotivne aktivnosti, kao što su sajmovi turizma.
________________________________________________________________________________________________________________

Otvaranje ljetnje turističke rezone 19. i 20. maja
________________________________________________________________________________________________________________

Pred nama je sajam "Place to go" u Zagrebu, gdje ćemo u sklopu štanda TORS predstaviti ponudu Trebinja. Nastojimo da se pojavljujemo što je moguće više i intezivnije, ne samo na tržištu regiona, nego i na tržištu Evrope gdje dobijamo jedan dobar imidž. Sve više se čuje i izvan granica regiona za Trebinje kao jednu izuzetno dobru i perspektivnu mikrolokaciju kada je u pitanju turistička privreda, ali i ostale privredne oblasti.

Fokus će biti i na digitalnom marketingu, ali i organizaciji različitih vidova kulturnih, zabavnih, sportskih manifestacija. Svečano otvaranje ljetnje turističke sezone biće upriličeno 19. i 20. maja gdje ćemo imati sadržaje za sve uzraste. Trebinje prosperira iz dana u dan, širi sopstvene turističke kapacitete i sve bolje se pozicionira na globalnom turističkom tržištu.

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDJE.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.