NavMenu

SAD daju još 23 mil USD za jačanje helikopterskih kapaciteta OS BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.07.2022. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: ilfaber/shutterstock.com)
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Laura Cooper, u srijedu, 13. jula 2022. godine u Sarajevu, saopćili su da će Vlada Sjedinjenih Američkih uložiti još 23 miliona dolara za jačanje helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

U obraćanju medijima po okončanju bilateralnih odbrambenih konsultacija delegacija MO BiH i MO SAD, koje su u srijedu održane u Domu OS BiH, Cooperova je najavila i daljnju pomoć u opremanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH, koja je deklarisana za učešće u budućim operacijama NATO-a, zatim oformljavanje Medijsko-informativnog centra (MIC) OS BiH, te izgrađivanja novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

"Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim izazovima i načinima kako ih možemo riješiti te kako dalje pojačati sposobnosti OS i MO BiH. Naši će timovi i dalje raditi na tome", saopćila je zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD.

"Ovaj naš napor odražava našu predanost za dalje očuvanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i nastavku razvoja njenih oružanih snaga. Oružane snage BiH jedna su od najuspješnijih priča u Bosni i Hercegovini, sa svojom integriranom multietničkom organizacijom, posvećenoj odbrani i sigurnosti svih građana ove zemlje", zaključila je Cooperova, koja je odbrambene konsultacije nazvala vrlo produktivnima.


Konstatirala je da jedan od izazova razvoju OS BiH predstavlja nedostatak novčanih sredstava te pozdravila nedavno konačno usvajanje budžeta za ovu godinu.

- Prezadovoljan sam upravo održanim konsultacijama. Nastavljamo program opremanja OS BiH helikopterima, a oformit ćemo i savremeni Medijsko-informativni centar, u čemu SAD učestvuju sa oko 500.000 dolara - kazao je medijima ministar Podžić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.