NavMenu

Oružane snage BiH dobijaju američke helikoptere do kraja godine

Izvor: Al-Jazeera Balkans Nedjelja, 28.11.2021. 09:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ilfaber/shutterstock.com)Ilustracija
Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebala bi biti realizirana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno, prenosi agencija Fena.

- U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebali biti isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog mjeseca (decembra), kako je i planirano - rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 mil KM.

Preostali iznos osigurale su vlasti Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Modernizirana i jeftinija varijanta

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao "Huey"), a koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH.

- Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga - navode iz Ministarstva odbrane.

Istovremeno, preciziraju kako su pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizirala od 6. do 25. juna u Fort Worthu, američka savezna država Teksas.

- Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu "pristupa sveukupnim paketom" (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti - napominju iz Ministarstva odbrane.

U posjedu 14 država

Time je, kako nadalje navode, osigurana – isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera.

Osigurano je i održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.