NavMenu

U Foči se očekuje najbolja turistička sezona do sada - U najavi sanacija hotela Mladost

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2022. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Sa prvim sunčanim danima u maju krenula je i turistička sezona u Foči. Rafting rijekom Tarom, prirodne ljepote Nacionalnog parka Sutjeska, ali i Pješčane piramide i manifestacije u Foči iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetilaca.

Kanjon rijeke Tare, najdublji kanjon u Evropi, očekuje se da će ove godine biti nezaobilazna destinacija za brojne turiste, kako iz zemalja bivše Jugoslavije, tako i iz zemalja Evrope i svijeta. Rafteri su se, sa prvim danima proljeća, pripremali za sezonu, a popunjenost kampova u maju govori da se ove godine očekuje rekordna posjećenost, navodi Radio Foča.

- Ove godine u maju imamo veći broj turista nego prethodnih godina i sada je većina kampova popunjena. Svi kapaciteti su rezervisani do kraja jula. Nadamo se odličnoj sezoni a mi ćemo se potruditi da sve posjetioce ugostimo na najbolji način kako bi se oni opet vratili na Taru - rekao je predsjednik Udruženja raftera Foča Zdravko Matović.

Ono što je godinama unazad problem za razvoj rafting turizma je putna infrastruktura. Put do Šćepan Polja, ali i put desnom obalom Tare do Brštanovice su u vrlo lošem stanju. Rafteri očekuju da će se bar dio dionice kroz kanjon Tare ove godine asfaltirati, kaže Matović.

- Veliki nam je problem makadam desnom obalom Tare. Nadamo se da će se ove godine, nakon Svjetskog rafting prvenstva, naći novac da se asfaltira taj put, kako bi mi mogli dovesti još veći broj turista.

Planinarenje najvećim planinama u Republici Srpskoj, kanjoning Hrčavkom, rafting na Sutjesci u predsezoni i postsezoni, biciklističke staze, alpinizam, obilazak prašume Perućica i izlazak na vidikovce, posjeta kulturno-istorijskim spomenicima, planinarske akcije kao i OK fest najveći su aduti Nacionalnog parka Sutjeska za ovu sezonu.

Nacionalni park raspolaže sa 363 kreveta u objektima na Tjentištu, kao i u planinarskim kućama i katunima na Zelengori i Prijevoru. Osnovni problem je neujednačenost kvaliteta ponude, pa Park nije u mogućnosti da radi tokom čitave sezone, ističe direktor ove javne ustanove Aleksandar Kovač.

Kovač najavljuje sanaciju hotela Mladost na Tjentištu, čime bi sezona u Parku bila značajno produžena.

- Samo pet vila pored restorana Komlen može da radi tokom cijele godine i mi moramo staviti akcenat na to da produžimo sezonu. Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva i ekologije u hotelu Mladost radi se projekat energetske efikasnosti, u okviru kojeg će se izvršiti potpuna rekonstrukcija zgrade. Radiće se nova izolacija, krov, stolarija, fasada, vodovodni i kanalizacioni sistem kao i novo grijanje, što nam daje mogućnost da hotel radi tokom cijele godine. Onda bi imali resurs sa 200 kreveta koji za 350 dana može da ostvari 70.000 noćenja - rekao je Kovač.

U NP Sutjeska ponosni su na brojke iz prošle sezone, koje pokazuju da je u objektima Parka prošle godine ostvareno 8.250 noćenja. Kovač dodaje da bi turističku ponudu značajno poboljšala sanacija hotela Sutjeska i Omladinskog doma koji su već godinama devastirani i gdje su u toku radovi na procjeni njihove statike.

- Nakon stručne procjene znaćemo da li se ti objekti mogu renovirati ili se moraju rušiti. Hotel Sutjeska je zastario koncept hotela i on bi se, prilikom sanacije, morao dograđivati i prilagođavati uslovima turističkih ponuda koje trenutno važe pa se postavlja pitanje da li postojeća konstrukcija, koja propada više 20 godina, može to da izdrži. Moje mišljenje je da je Dom mladih mnogo lakše dovesti u funkciju, samo da odlučimo šta je pravi smisao tog objekta. Mislim da će to biti objekat sa kongresnim salama, jer već u Nacionalnom parku imamo kongresne sale koje su urađene po najsavremenijim standardima - rekao je Kovač.


Ovogodišnja turistika sezona u Foči počela je na najbolji način, organizovanjem Svjetskog prvenstva u raftingu, na kojem je učestvovalo oko 400 učesnika, mišljenja su u Turističkoj organizaciji Opštine Foča.

Direktor Turističke organizacije Spomenka Popadić kaže kako se već nekoliko mjeseci radi na medijskoj promociji tuističkih potencijala u Foči, a u tu svrhu smiljeni su i objavljeni i promotivni video materijali. Najavljuje i brojne manifestacije tokom ljeta.

- Mislim da će sezona, koja je pred nama, biti jedna od najboljih. Mi planiramo mnogo manifestacija i događaja za ovo ljeto. Organizovaćemo Kajak-kanu Drina fest, potom Tri kotlića, ali i brojne događaje na Akva parku Ušće. Pored toga organizovaćemo i tradicionalne manifestacije kao što su Gastro fest i Dani borovnice - rekla je Popadić.

U proteklih pet godina u Foči je ostvareno 107.152 noćenja, od toga 2017. godine 18.301, 2018. godine 21.665 a 2019. godine 28.373 noćenja. Tokom epidemije virusa korona 2020. i 2021. godine smanjio se broj posjeta, pa je tako 2020. ostvareno 12.921 noćenje, a 2021. godine 25.892 noćenja, podaci su Turističke organizacije Opštine Foča.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj

RS kandidovala projekte vrijedne 161,6 mil KM za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda

Na 67. sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana i usvojena informacija o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i izvršen odabir 9 projekata ukupne vrijednosti 161,6 mil КM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu. Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje. Ministarstvo finansija je 16.02.2024. godine dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.