NavMenu

Zajedno do fondova EU - Nacionalni parkovi RS i Srbije i Šumarski fakultet Banjaluka potpisali memorandum o saradnji

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.12.2022. 08:47
Komentari
Podeli
Tjentište (Foto: Vedrana Marković)Tjentište
Nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara iz Republike Srpske i Tara iz Srbije, te Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci potpisali su juče na Tjentištu memorandum o saradnji.

Ova zaštićena područja iz Srpske i Srbije, uz stručnu pomoć Šumarskog fakulteta, namjeravaju zajedničkim snagama da konkurišu za sredstva evropskih fondova, kroz projekte u prvom redu unapređenja zaštite biljnog i životinjskog svijeta, te razvoja infrastrukture i turizma.

Osim zajedničkog pristupa fondovima, saradnja će podrazumijevati i razmjenu znanja i iskustava u oblastima zaštite prirode i turizma.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Sutjeska Miloš Nogo kaže da im je želja da ostvare saradnju i sa ostalim zaštićenim područjima u Srpskoj i okruženju.

On je napomenuo da moderni naučno-istraživački centar Nacionalnog parka Sutjeska pruža velike mogućnosti i da tek treba da zaživi u punom kapacitetu.

- Planiramo da naš naučno-istraživački centar u budućnosti ima mnogo više posjeta. Takođe, ovdje dolaze turisti iz cijeloga svijeta, oduševljeni su onim što Nacionalni park Sutjeska pruža i rado nam se vraćaju - rekao je Nogo.

Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara kaže da su, nakon prekida odnosa jedno vrijeme, ovim činom obnovili saradnju sa Nacionalnim parkom Sutjeska.

- Sporazum se prije svega odnosi na saradnju na polju pisanja projekata, ali bez obzira na to nalazimo se geografski relativno blizu, dosta je stvari koje nas povezuju, tako da su mogućnosti saradnje dosta široke. Sada krećemo sa idejom pripreme jednog međunarodnog projekta, a kroz samu saradnju gledaćemo da nađemo još više poveznica i konkretnih stvari na kojima možemo raditi - rekao je Milanović.

On je dodao da će se zajednički projekti odnositi na ekologiju i šumske ekosisteme i njihovo unapređenje.

Direktor Nacionalnog parka Kozara Božidar Nikoletić podsjeća da u BiH postoje četiri nacionalna parka, od čega tri u Republici Srpskoj, a da sama činjenica da su nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara proglašeni u bivšoj državi Jugoslaviji i da su stari više od 50 godina, govori o važnosti tih zaštićenih područja.


- U smislu razvoja nacionalnih parkova, imamo dosta dobru saradnju sa evropskim institucijama i kroz projekte dobijamo određena serdstva. Naravno da okosnica razvoja mora biti Vlada Republike Srpske, koja je nosilac svih funkcija razvoja nacionalnog parka, i mi se nadamo da će Vlada još bolje i više da prepozna naše aktivnosti i da nam pomogne u našem djelovanju - rekao je Nikoletić.

Profesori i studenti Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rado dolaze na terensku nastavu u Nacionalni park Sutjeska, gdje uživo i bliže mogu da upoznaju prirodna blaga o kojima uče u knjigama.

Profesor Šumarskog fakulteta Vladimir Stupar ističe da šumari uvijek daju prednost učenju u prirodi, a da i studenti prirodno-matematičkog fakulteta imaju takav vid nastave.

- Potrebno je uključiti i srednje i osnovne škole, pa čak i predškolske ustanove. Krenuti sa djecom u vrtićima, da im se objašnjava šta je to vrijednost prirode i zaštićenih područja, tako da su dobrodošli svi objekti i infrastruktura koji doprinose tome - napomenuo je Stupar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.