Izvor: eKapija | Utorak, 31.12.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odmor, adrenalin i gastro doživljaj - Šta će novo ponuditi Foča i Nacionalni park Sutjeska u 2020?

Prijevor
Zeleni i ekološki biser RS, Nacionali park Sutjeska, očekuje vrlo aktivnu 2020. godinu, koja će rezultirati bogatijim sadržajem za sve one koji žele doživjeti ovaj kraj.

Kako eKapija saznaje od Leposave Đajić, direktorke Turističke organizacije Foča, tokom 2020. će biti završena izgradnja Ekološko-istraživačkog centra na Tjentištu koji će ponuditi 43 ležaja. Očekuje se i završetak obnove C paviljona koji će nositi ime Hostel Srbija i imaće 30 smještajnih jedinica.

- U iduću sezonu Nacionalni park Sutjeska ulazi sa renoviranim i proširenim restoranom hotela Mladost i novom terasom pomenutog hotela površine 200 m2. Već u aprilu za posjetioce će biti otvorena kuća na Donjim Barama koja će biti kompletno renovirana i pružiće luksuzan smještaj gostima. U planu je i obnova Titove vile na pomenutom lokaciji – ističe za eKapiju Đajić.

Za one koji vole adrenalinski doživljaj raftinga na Tari stižu takođe dobre vijesti. Osim trenutno registrovana 22 kampa, grade se novi, za koje je, kako kaže naša sagovornica, očekivati da budu spremni za nadolazeću turističku sezonu.

U kanjonu prelijepe Tare, u selu Velenići, u toku je izgradnja ergele konja plemenitih rasa, gdje se takođe planira i izgradnja smještajnih kapaciteta i restorana.

- Uz sve ovo, imamo najave i većih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture koje će u mnogome unaprijediti razvoj turizma na ovom području – ističe Đajić za eKapiju.

Raste broj posjeta

Prema statističkim podacima najveći broj turista u Foču i njenu okolinu dolazi iz Srbije, zatim Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Francuske, UK, Poljske, Danske...

Godina koju ispraćamo bila je uspješnija u odnosu na 2018, jer je značajno veći boroj noćenja.

- To je i očekivano ako uzmemo u obzir investicije u Nacionalnom parku Sutjeska - renoviranje soba u hotelu Mladost, proširenje kapaciteta restorana nacionalne kuhinje Komlen, unaprijeđenje promocije nedavno izgrađenih luksuznih vila na Tjentištu, ali i kompletne ponude NPS-a, novu atraktivnu lokaciju info centra, obnovu Muzeja Bitke na Sutjesci sa konferencijskom salom i drugo. Razlog za povećanje broja posjeta i noćenja uslovljen je i povećanjem smještajnih kapaciteta izgradnjom novih rafting kampova ali i unapređenjem kvaliteta same ponude rafting turizma – kaže Đajić.

Tokom 2019. godine registrovani su i novi smještajni kapaciteti tipa apartmani, kuće za za odmor i sobe za iznajmljivanje. Značajan broj posjetilaca evidentiran je i na tradicionalnim manifestacijama koje se organizuju na teritoriji opštine Foča - OK fest, Football Friends, Gastro fest, Dani borovnice, Drinska avantura, Vidovdanski uspon na Maglić, Auto-Moto reli Sutjeska, EuropRaid, Sajam tradicionalnih proizvoda na Tjentištu, Obilježavanje Dana Bitke na Sutjesci, Dan Europarka i dr.

- Sada, na teritoriji opštine Foča imamo registrovano ukupno oko 2.200 ležajeva, od toga u rafting kampovima oko 1.500, u hotelskom smještaju 290, u motelima 53, privatnom smještaju oko 140. Tu su i luksuzne vile na Tjentištu, katun na Prijevoru, nekoliko planinskih kuća i koliba...

Planovi za 2020.

- U narednoj godini planiramo zadržati dosadašnje, ali i uvesti neke nove promotivne aktivnosti. To su promocija turističkih mikrodestinacija ciljnoj grupi studenata, kojih u Foči ima oko 2.000, kroz organizaciju turističko-edukativnih izleta na devet turističkih mikrodestinacija - Nacionalni park Sutjeska, kanjon Tare, Pješčane piramide...

Planiraju da obogate sadržaj tradicionalnih manifestacija koje organizuje Turistička organizacija, a pružiće podršku i drugim manifestacijama koje imaju značaj za promociju turizma u opštini Foča.

- Takođe, i u narednom periodu posvetićemo više pažnje onlajn promociji turističke ponude Foče, ali i promociji kroz različite medije. Učestvovaćemo na turističkim sajmovima, a obezbijedićemo i razičite vrste štampanog materijala koji ćemo distribuirati putem dva info centra, kroz manifestacije, na sajmovima, u direktnom kontaktu sa turistima. Promotivne aktivnosti biće intenzivirane i kroz realizaciju projekata u kojima je Turistička organizacija partner, ali i kroz odobrene projekte čiju realizaciju provodi Turistička organizacija opštine Foča.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.