NavMenu

Srbija spremna da podrži turistički razvoj opštine Foča - Na utrošak novca za put ka Tjentištu i dalje se čeka

Izvor: eKapija Srijeda, 26.01.2022. 15:19
Komentari
Podeli
TjentišteTjentište
Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević razgovarao je juče u Foči sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem o turističkim potencijalima ove lokalne zajednice i mogućnostima zajedničkih ulaganja.

Ambasador Đorđević nakon sastanka je rekao novinarima da su, između ostalog, razgovarali i o infrastrukturnim projektima za koje je Srbija izdvojila određena sredstva, poput planirane gradnje nove trase magistralnog puta Foča-Tjentište, prenio je opštinski sajt pozivajući se na Radio Foča.

- Ovo su prelijepi krajevi, pogotovo područje prema Tjentištu i Zelengora sa jezerima, pa smo razgovarali o tome šta je to čime bismo u budućnosti zajednički mogli da pomognemo razvoj opštine, prije svega po pitanju turizma. Sve manje je lijepe prirode, a ovdje je priroda autentična, sačuvana je. Oni će uraditi projekte, koji će biti proslijeđeni na odgovarajuća mjesta i ukoliko se bude našla neka mogućnost da se pomogne na bilo koji način, bez sumnje pomoći će se razvoju projekata, a potencijali za razvoj turizma u opštini Foča su zaista veliki - rekao je Đorđević.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je ambasadora Đorđevića upoznao da je Foča sa Nacionalnim parkom Sutjeska i budućim Parkom prirode Tara ogroman turistički potencijal.

- Ono što nam nedostaje svakako je infrastruktura i siguran sam da će Srbija na tom planu nastaviti da pomaže. Već su obezbijedili određena sredstva za putnu komunikaciju prema Tjentištu i mislim da će ta sredstva u budućem periodu biti utrošena da bismo mogli da razvijamo turističku infrastrukturu - rekao je Vukadinović.

On je podsjetio da veliki broj studenata iz Srbije studira u Foči, kao i da profesori i ljekari iz Srbije pružaju stručnu pomoć ovdašnjoj Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu.


- Siguran sam da će ambsador prenijeti na prave adrese sve ove naše potrebe i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da unaprijedimo ne samo turizam, nego kompletnu privrednu i svu ostalu infrastrukturu na području naše opštine - naveo je Vukadinović.

Srbija je 2018. godine izdvojila 5 mil KM za projektovanje i početak gradnje nove trase od Foče do Tjentišta dužine oko 11 kilometara, kao veze Hercegovine sa ostatkom Srpske i Srbijom, i to dolinom rijeke Sutjeske, koji bi zamijenio postojeću usku, krivudavu i izuzetno opasnu dionicu preko prevoja Prijeđel i koji bi se naslanjao na novi put od Foče prema Šćepan Polju.

Na utrošak novca iz Srbije i na početak gradnje oba ova putna pravca, koji bi bili povezani mostom na rijeci Drini, a koji su veoma važni ne samo za Foču, već i za cijelu Srpsku i BiH, i dalje se čeka.

Кako su ranije rekli u Putevima Srpske i resornom ministarstvu, u toku su procedure u vezi sa izradom idejnog projekta za šta su sredstva obezbijeđena.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.