NavMenu

Švedska prva u svijetu počela da računa emisije ugljen dioksida za robu koju uvozi iz inostranstva

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 15.04.2022. 07:29
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Švedski parlament donio je odluku da uračuna emisije ugljen-dioksida i na proizvodnju i transport robe koja se uvozi u zemlju u svoje klimatske ciljeve. Time Švedska namjerava dodatno da smanji i ograniči emisije nastale u potrošnji, a ova skandinavska zemlja već ima visoke ambicije i teži da najkasnije 2045. smanji emisije na nulu.

Svaka država svijeta je do sada računala u svoj ugljenički otisak samo one emisije koje su napravljene na teritoriji države, a Švedska je sada računanje ugljeničkog otiska proširila i na emisije koji dolaze od proizvoda i robe koje zemlja kupuje iz inostranstva, piše Mihajlo Vujasin za Balkan Green Energy News.

Švedski parlamentarni odbor za životnu sredinu je glasao da klimatski ciljevi za smanjenje emisija obuhvate i CO2 ispušten u proizvodnji i transportu robe iz inostranstva, čime je postala prva zemlja u svijetu koja se odvažila da napravi ovaj korak i tako podigne ljestvicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ugljenični otisak uvezene robe

Procjenjuje se da oko 22% globalnih emisija ugljen-dioksida potiče od robe koja se proizvodi u jednoj zemlji, a transportuje i konzumira u drugoj, prema organizaciji European Geosciences Union.

U Švedskoj je taj procenat skoro tri puta veći. Preko 60% emisija u zemlji zabilježenih 2019. potiče od uvoza robe, pokazuje Global Carbon Atlas.

Po rezultatima istraživanja Evropske investicione banke, čak 76% stanovnika ove skandinavske zemlje bi podržalo svoju vladu u postrožavanju mjera za promjenu obrazaca ponašanja u odnosu na ugljenični otisak.

Nadopuna za Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika

Svih osam političkih partija u švedskom parlamentu saglasno je sa ovakvim proširenjem klimatske politike, po kojem bi ova zemlja u bliskoj budućnosti preuzela odgovornost i za ugljenični otisak od uvezene robe. Preporuka koju je odbor izglasao tek treba da se formalno usvoji.

Ovakav predlog će Švedsku uvesti u polje kompleksne metodologije izračunavanja emisija napravljenih van teritorije države i izvještavanja o njima, dok detalji tek treba da se razrade, prenosi portal Climatechengenews.

Odluka Švedske se nadovezuje na plan Evropske unije da uvede porez na ugljenik na uvoz određenih roba, odnosno CBAM – Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika.

Švedska svakako podržava CBAM, koji bi trebalo da u stupi na snagu 2026. godine i obuhvataće uvoz cementa, gvožđa i čelika, đubriva, aluminijuma i električne energije.

Ovako predloženi novi ciljevi koje treba da usvoji švedska vlada uzeće u obzir emisije koje se ispuštaju na međunarodnom nivou za proizvode široke potrošnje koje država uvozi. To će uključivati i hranu, elektroniku, građevinski materijal i širi asortiman roba.

Nova klimatska inicijativa postavlja Švedsku kao lidera u ovom segmentu borbe protiv klimatskih promjena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina

Građevinska dozvola dobijena samo za trećinu autoputa Banjaluka - Prijedor

Kineska firma Shandong Hi-Speed International (SDHS) koja je 2018. godine potpisala ugovor o koncesiji za auto-put Banjaluka–Prijedor prema kojem je završetak izgradnje planiran u proljeće 2026. godine do sada je ishodovala građevinsku dozvolu za svega 15,7 kilometara. Uprkos tome što je to tek nešto više od trećine ukupne trase u dužini od 42 kilometra, iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kažu da izgradnja teče planiranom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.