NavMenu

RS uvodi promjene u Zakonu o investicionim fondovima - U planu afirmisanje alternativnih vidova finansiranja privrede

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.03.2022. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona sadržani su u potrebi afirmisanja alternativnih vidova finansiranja privrednih društava, kao i investicionih mogućnosti, te stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenata za društva za upravljanje investicionim fondovima.

Alternativni investicioni fondovi, kao instrumenti kolektivnog investiranja, i nebankarski finansijski instrumenti, omogućavaju efikasnije finansiranje mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, suočenih sa otežanim pristupom sredstvima za dalji razvoj njihovog poslovanja, zbog strožih uslova za dobijanje bankarskih kredita. Takođe, pružaju mogućnost efikasnog načina okupljanja pojedinačnih investitora koji ulažu svoj kapital uz veći rizik sa ciljem optimizacije povrata ulaganja. Namijenjeni su prevashodno institucionalnim i profesionalnim ulagačima.

Nacrtom zakona je propisano i definisanje malog Društva za upravljanje investicionim fondom, koji može upravljati imovinom koja ne prelazi prag od 5 mil КM, uključujući imovinu stečenu korišćenjem finansijske poluge, a koji ima blaže regulatorne i administrativne zahtjeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.