NavMenu

Ruske banke biće isključene iz SWIFT sistema?

Izvor: Mina Nedjelja, 27.02.2022. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Humphrey Yang/Screenshot)
Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija, odlučile su da uvedu dodatne sankcije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Predsjednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen, je najavila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima Evropske unije (EU) na usvajanje, prenosi Tanjug.

- Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbijediti da određene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zaustaviti u obavljanju finasijskih transakcija i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbijeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i nanijeće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno - rekla je Lajen.

Ona je, u vanrednom obraćanju iz sjedišta EK u Briselu, saopštila da će dodatne sankcije paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zamrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi, u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Lajen je poručila da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

- Sve ove mjere će značajno naškoditi mogućnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući utcaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućnosti sopstvene zemlje - zaključila je Lajen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.