NavMenu

Elektrane na biogas u Hrvatskoj na ivici opstanka

Izvor: Elektroenergetika Četvrtak, 09.02.2023. 08:05
Komentari
Podeli
(Foto: LianeM/shutterstock.com)
Elektrane na biogas u Hrvatskoj su na ivici opstanka, navelo je Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Još od kraja 2021. godine i tokom cijele prošle godine, od početka rata u Ukrajini i energetske krize, operativni troškovi biogasnih postrojenja višestruko su porasli.

Cijena svih ulaznih troškova, a posebno sirovine narasla je i do 100%, navodi OIEH.

Mnogi proizvođači biogasa su, zbog nemogućnosti plaćanja sirovine, morali da smanje proizvodnju kako bi održali operativnost postrojenja.

Zbog velikog rasta cijene energije Evropska unija je donijela nekoliko propisa i hitnih mjera kako bi ograničila rast cijena i zaštitila potrošače.

Uvedena je gornja granica cijene od 180 evra po megavat-času za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.

Kako biogasna postrojenja u Hrvatskoj imaju znatno više troškove od granične cijene, OIEH smatra da zbog sigurnosti snabdijevanja i održivosti sistema proizvodnje električne energije iz OIE, treba primijeniti posebne mjere.

- Računajući operativne troškove ova postrojenja bi mogla normalno da rade kad bi za proizvedenu energiju dobijala 280 evra po megavat času - navodi Udruženje.

Udruženje je na problem ukazalo i nadležnim institucijama Hrvatske, više puta tokom prošle godine. Dopisi o potrebi hitnog rešenja poslati su i predsjedniku Vlade te zemlje.

OIEH je napravio i predlog Uredbe kojim bi se biogasnim elektranama priznala mogućnost korekcije cijene podsticaja u skladu s rastom cijena sirovina.

Većina biogasnih postrojenja imala je ugovore sa Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) o otkupu električne energije.

Cijene električne energije na berzama su strelovito rasle, a one ugovorene sa HROTE-om i dalje nisu bile dovoljne za normalan rad.

U sistemu podsticaja dobijali su 170 evra po megavat-času proizvedene energije, a s tim iznosom više nisu mogli da pokriju troškove sirovine i rada postrojenja.

Prema podacima s kraja 2022. iz sistema podsticaja HROTE-a izašlo je 27 megavata, odnosno 23 postrojenja, što je približno polovina proizvođača biogasa u toj zemlji.

Hrvatska ima 48 megavata postrojenja na biogas, a električna energija koju proizvode može da pokrije potrošnju oko 100.000 domaćinstava.

U prosjeku jedno postrojenje na biogas sa 1 megavatom instalirane snage proizvodi 8.000 megavat-časova električne energije godišnje, što znači da sva hrvatska postrojenja proizvedu 384.000 megvat-sati električne energije.

- To je vrijedna energija koju bi, da nema tih postrojenja, Hrvatska morala da uvozi i da plaća milionske iznose - navodi Udruženje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.