NavMenu

Ulaganje u obnovljive izvore energije i ulazak na nova tržišta - Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2023

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2023. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Ostalo je još nekoliko dana do četvrtog po redu Samita energetike u Trebinju koji se održava od 22. do 24. marta. Kako kažu organizatori, i ove godine očekuju rekordan broj učesnika koji će tokom tri dana Samita učestvovati u diskusijama i prezentovanju najvažnijih aktulenih tema u oblasti energetike.

Ono što treba istaći jeste da Bosna i Hercegovina ide u korak sa trendovima na polju energetike, ako uzmemo u obzir da se sve više ulaže u solarne i vjetro elektrane, kao i projekte hidroelektrana. Nadležne institucije prognoziraju da će Republika Srpska kroz sektor energetike biti možda i najveće investiciono područje na Balkanu. Samo u ovoj godini, RS priprema dodjelu koncesija za oko milijardu maraka investicija u energetici.

Elektroprivreda BiH pokrenula je prošle godine veliki investicioni zamah u obnovljive izvore energije, a koji se tiče gradnje šest solarnih elektrana u nekoliko gradova FBiH. Nastavljeni su i projekti gradnje i planiranja vjetroelektrana, a čini se da će ih najviše biti na području Tomislavgrada.

Gotovo svaki grad u istočnoj Hercegovini dobiće solarnu, neki čak i vjetroelektranu. Izvjesno je da ove godine kreće gradnja takvih energetskih objekata u Trebinju i Bileći.

Najvažniji trendovi, očekivanja od ovogodišnjeg SET-a, aktuelni projekti bile su teme rezgovora sa vodećim kompanijama u oblasti energetike u našem regionu - CWP Global i Elnos Grupe.

CWP posvećen razvoju projekata za dekarbonizaciju regiona

CWP Global je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina CWP je ulagao u održivi razvoj i energetsku tranziciju, a trenutno razvija više od 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Ukrajini. Kompanija CWP je realizovala više od 1.500 MW projekata u Evropi i Australiji sa ukupnim finansiranjem od preko 4 mlrd EUR, uključujući najveće vjetroparkove u Srbiji (158 MW) i Rumuniji (600 MW). Aktivno sarađuje sa lokalnim zajednicama i ključni je učesnik u nizu društvenih inicijativa.

- Trenutno, ukupan kapacitet projekata u razvoju kompanije CWP u Srbiji iznosi 1.180 MW. CWP razvija vjetroelektranu Vetrozelena, čiji je kapacitet 300 MW, kao i fotonaponska postrojenja Solarina i Kima Solar od 150, odnosno 50 MW. Ta tri projekta su u posljednjim fazama razvoja, a ostvaren je i napredak u razvoju tri nova projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne snage 680 MW. U pitanju su vjetropark Vetrogon kapaciteta 450 MW, Lederata Energy, hibridna elektrana koju će činiti solarni park od 50 MW, vjetropark od 100 MW i sistem za skladištenje električne energije od 20 megavat-sati, kao i solarna elektrana Equinox Power od 80 MW. Osim toga, nedavno je najavljen i ulazak kompanije CWP na tržište Crne Gore sa projektom solarne elektrane Montechevo ukupne snage 400 MW - istakli su iz CWP-a.

Dodaju da su posvećeni razvoju projekata koji će pomoći dekarbonizaciji regiona, povećati udio obnovljivih izvora u energetskom miksu i smanjiti emisije CO2 i zagađenje vazduha, kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu.

Komercijalni direktor CWP Global Vladan Rankov govoriće na Samitu Energetike Trebinje 2023 u okviru panela "Kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji – snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljnjeg razvoja tržišta električne energije".

- Kao vodeća kompanija koja se bavi razvojem obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, CWP tradicionalno podržava Samit Energetike Trebinje, jedan od najznačajnijih skupova u regionu koji se bavi problematikom energetske tranzicije. Veliko nam je zadovoljstvo da nastavimo lijepu saradnju sa organizatorima Samita, ali i da se susretnemo sa donosiocima odluka i stručnom zajednicom iz cijelog regiona, kako bismo prodiskutovali o najaktuelnijim pitanjima i problemima, ali i pokušali da pronađemo njihova rješenja. Kao što je najavljeno, očekujemo veliku posjećenost i zajednički doprinos energetskoj transformaciji regiona - izjavio je za eKapiju Vladan Rankov.

Elnos Grupa učestvovala u izgradnji više od 800 zelenih megavata

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku koji posluje u 16 zemalja regije i Evrope. Svoju snažnu lidersku poziciju i visoku reputaciju u oblasti elektroenergetike kompanija je izgradila zahvaljujući visokoprofesionalnom pristupu realizaciji niza složenih poduhvata u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Islandu …

Upravo zato kompanija danas ima obilježje pouzdanog i poželjnog partnera na evropskim tržištima znanja i tehnologija.
Solarna elektrana Bukovica u Hrvatskoj (Foto: Elnos Grupa)Solarna elektrana Bukovica u Hrvatskoj
Elnos Grupa se u proteklih nekoliko godina uspješno pozicionirala među predvodnike u oblasti obnovljivih izvora energije i do sada je kroz realizaciju velikog broja projekata učestvovala u izgradnji više od 800 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti zelene energije. Među aktuelnim OIE projektima izdvajaju sljedeće:

- Izgradnja hidroelektrane HE Dabar (159,15 MW) je najveći hidroenergetski projekat u regionu, u okviru kojeg je našoj kompaniji povjerena realizacija kompletne elektro i mašinske faze radova. U oblasti hidroenergije ove godine postajemo i dio velikog projekta revitalizacije hidroelektrane Perućica (307 MW), najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori. U Srbiji smo nastavili izgradnju vjetroparka Krivača (103 MW). Trenutno pišemo posljednje stranice izgradnje solarne elektrane Bukovica (6,25 MW), našeg prvog projekta iz oblasti solara u Hrvatskoj, dok u BiH ulazimo u projekat izgradnje solarne elektrane Medeno polje (4 MW) - kažu u Elnos Grupi.

Prošla, 2022. godina, je za ovu kompaniju bila jako uspješna, a osim niza podviga koje su realizovali na Islandu, u Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i u regiji, posebno su ponosni na uspješno otvaranje dva nova važna evropska tržišta - Češke i Poljske.

- U Češkoj realizujemo rekonstrukciju 400 kV dalekovoda V-413 koji će obezbijediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga. Svoje profesionalne sposobnosti smo nastavili potvrđivati kroz realizaciju važnih zadataka u okviru realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta HS2 u Velikoj Britaniji i izgradnje 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 km u Danskoj – dodaju.

U ovoj kompaniji ističu da su usmjereni na realizaciji novih i sve zahtjevnijih projekata uz primjenu modernih tehnologija. Primjer za to je svakako i projekat HVDC DolWin 5, čak treći HVDC poduhvat čiji je ova kompanija dio.

- Sasvim zaslužen, jer ova revolucionarna rješenja prenose velike količine energije, na velikim udaljenostima, uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili dio HVDC projekta NordLink i MONITA, a sada smo dio relizacije HVDC projekta DolWin 5 u Njemačkoj. Ova HVDC interkonekcija će imati kapacitet 900 MW i biti dugačka 130 kilometara i povezaće novi offshore vjetropark na visokonaponsku mrežu na njemačkoj obali - kažu u Elnos Grupi.

Podsjetimo, Samit energetike Trebinje 2023 održava se od 22. do 24. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Slijedi izrada projektne dokumentacije za 160 km brze ceste od Bijeljine do Sokoca, kineski Šandong radiće analizu troškova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong o izgradnje brze ceste Bijeljina-Sokolac. Sastanku su prisustvovali i načelnici opština i gradova kroz koje će prolaziti više od 160 kilometara duga trasa. Za njih je realizacija ovog projekta strateški značajna za istočni dio Republike Srpske, jer će doprinijeti privrednom razvoju ove regije. Obezbijediće i bolju saobraćajnu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.