NavMenu

Jesen je donijela kesten

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.10.2010. 08:52
Komentari
Podeli

S jesenskim danima na ulicama zamirišu i prvi pečeni kesteni. Miris im je neodoljiv, kao i okus, posebice kad se taj crvenkasto-smeđi orašasti plod koristi u pripremi najfinijih slastica, od raznih torti i kolača do jedinstvenog deserta kao što je to kesten pire. Kesteni se mogu iskoristiti kao odlična namirnica u kuhinji. Zbog svoje prepoznatljive arome idealni su za pripremu najrazličitijih jela, slatkih kao i slanih.

Jednako tako mnogi vole kesten pripremljen na najjednostavniji način, kuhan ili pečen. Posebna sorta pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke, posebice u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i imaju svjetliju ljusku.

Bogata hranjiva vrijednost

U plodu kestena najviše je ugljikohidrata, oko 44 posto. Upravo zbog visokog udjela škroba, od kestena se može dobiti brašno koje je lako probavljivo i koristi se za izradu peciva i kruha. Kesten, zanimljivo, sadrži i vitamin C, zatim vitamine B grupe, te minerale. Bogat je kalijem i fosforom, a siromašan mastima za razliku od ostalih orašastih plodova. Ima visoku energetsku vrijednost, ili drugim riječima, ako ste na dijeti, nisu preporučljive poslastice i jela s kestenom, jer obiliju kalorijama. Posebice je kaloričan pečeni kesten, koji ima veću energetsku vrijednost i veću količinu ugljikohidrata nego li kuhani.

Kesten i liječi

Divlji kesten koji se sadi kao ukrasno drvo i čiji plodovi nisu jestivi, ima pak ljekovito djelovanje.Poznato je da pomaže kod proširenih vena. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče mikrocirkulaciju i bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim sastojcima. Ubrzava proces izlučivanja štetnih tvari. Koristi se kao gel kod proširenih vena, zatim za masažu kod reumatizma te gihta. Dokazano je da divlji kesten sadrži znatne količine vitamina P koji povećava otpornost kapilara, smanjuje njihovu propusnost i poboljšava mikrocirkulaciju. Kestenov med je ljekovit i pomaže kod gastritisa, te poboljšava cirkulaciju. U prirodnoj kozmetici upotrebljava se kao losion za kosu, a kod masne kože lica preporučljive su maske od mljevenog kestena i meda.

Kesten je prava poslastica!

Maruni su obilježili područje s kojeg potječu i u gastronomskom pogledu. Od njih se pripremaju različita jela, juhe,umaci, nadjevi i prilozi. Nadjevom od maruna pune se patke, teleći odresci i lignje.Koriste se i za pripremu različitih vrsta kolača, poznatu tradicionalnu marunjaču, za palačinke, fritule. Najomiljenija poslastica s kestenom svakako je kesten pire. Nalazimo ga kao glavni sastojak u kolačima i tortama, a u kombinaciji sa šlagom ili čokoladom prava je energetska bomba, kojoj je teško odoljeti bez obzira na količinu kalorija.

izvor: zena.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.