NavMenu

Brčko distrikt ne dobija novac iz tranše MMF-a?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.11.2021. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
Iako je Brčko distrikt zatražio od entitetskih vlada u BiH da iz svoje kvote novca koji su dobile od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odvoje dio i za institucije distrikta, male su šanse da će se to dogoditi.

Potvrdio je to izvor Nezavisnih novina iz brčanskih institucija, koji ističe da se u međuvremenu nije ništa dogodilo na tom planu.

- Kada je u pitanju konkretno ova tranša, ne vjerujem da će biti nešto od toga. Od neke iduće, vjerovatno će biti sredstava i za Brčko - rekao je sagovornik Nezavisnih novina.

Skupština Brčko distrikta razmotrila je ranije informaciju o podjeli finansijske pomoći BiH od MMF-a teške 300 mil EUR, iz koje je isključen distrikt, i donijela zaključak da se, u skladu sa konačnom arbitražnom odlukom, pozove supervizor za Brčko da prema svojim nadležnostima pomogne u rješavanju ove situacije, dok je gradonačelnik zadužen da pripremi neophodnu dokumentaciju u slučaju pokretanja spora.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, potvrdio je za Nezavisne novine da sudski spor ne podržava.

- Ja i dalje smatram da, bez obzira na sve, pokretanje bilo kakvog spora ne dolazi u obzir. Mi treba da gradimo odnose s entitetima ne samo na osnovu učešća u međunarodnim pomoćima. Entiteti nama pomažu po pitanju električne energije i nizu drugih osnova - rekao je Milić.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčkog, čiju izjavu Nezavisne u nedjelju nisu uspjeli dobiti, rekao je ranije da distrikt traži 2% od tih sredstava shodno ranijoj podjeli medicinske pomoći, što je oko 13 mil KM, ali da bi bilo sasvim dovoljno da je dobijen 1% od toga, odnosno 6,5 mil KM.

- Sredstva MMF-a namijenjena su stabilizaciji budžeta u entitetima i distriktu. Izostalo je zasjedanje Fiskalnog savjeta BiH, u kojem je Brčko član i gdje se moglo uticati na raspodjelu tih sredstava - rekao je ranije Kadrić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.