NavMenu

Ovo morate znati ukoliko odlučite da posjetite Barselonu

Izvor: LaidesIN Petak, 09.07.2021. 06:59
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Patrice Audet)
Barselona, katalonska prestonica, lako bi mogla biti idealno mjesto za život: šarene četvrti, zadivljujuća arhitektura, duge pješčane plaže, sjajno vrijeme i ukusna hrana. Barselona je vrlo živo mjesto i danju i noću.

Trebate još razloga za posjetiti ovaj prekrasan grad? Ovo su stvari koje smo izdvojili za vas koje morate posjetiti u Barceloni.

La Rambla

Srce Barselone, centralna šetnjica na kojoj vam nikada neće biti dosadno. La Rambla, ili Las Ramblas je šetalište koje povezuje Katalonski trg i spomenik Columbu puno je terasa i restorana, štandova s cvijećem i raznih umjetničkih izložbi. Ovo je najbolje mjesto da probate uličnu hranu ili popijete čašu vina. Pantomimičari duž ulice rade zadivljujući posao, nemojte se iznenaditi ako prođete pored nekog od njih misleći da je pravi kip. Ubacite nekoliko novčića u njihove kutije ili šešire i nagradite ih za trud.

Sagrada Familia

U Barseloni postoje mnoga mjesta prekrasna mjesta, ali Sagrada Familia je doslovno iznad svih. Sagrada Familia bazilika je u izgradnji već više od stoljeća. Projekt izgradnje započeo je 1882. Antoni Gaudi i to je definitivno njegovo najslavnije djelo. Bazilika svake godine primi oko 4,5 miliona posjetitelja, a ulaznice imaju fiksno vrijeme ulaska, kupite ih putem interneta kako biste izbjegli duge redove.

Plaže

Vrijeme je za sunčanje i opuštanje, a Barselona ima brojne plaže, od idiličnih plaža s bijelim pijeskom do onih popularnih za vodene sportove. Plaža Barseloneta najpoznatija je budući da se nalazi pored centra grada. Plaža je u potpunosti opremljena tuševima i svlačionicama i prilagođena osobama s invaliditetom. Sljedeća plaža koju biste mogli posjetiti je Nova Icaria, jedna od najmirnijih u Barseloni. Mirno je i tiho, ali postoji niz barova i restorana, tako da je pogodna za odmor porodica s djecom i svima koji traže mir.

Gaudi i njegova djela

Gaudi je veći dio svog života proveo u Barseloni, a njegov jedinstveni stil i utjecaj mogu se primijetiti po cijelom gradu, nema nikakve šanse da biste propustili prepoznati neko od njegovih djela. Casa Mila nalazi se na popisu svjetske baštine i jedna je od najpoznatijih modernističkih građevina koja više liči na skulpturu nego na kuću. Bio je to Gaudijev posljednji privatni stambeni dizajn i jedna od najkreativnijih kuća u historiji; svaki element kuće, od podruma do terase, umjetničko je djelo.

Čarobna fontana Montjuic

Jedna od najvećih predstava koje možete gledati u Barseloni je fontana Montjuic, poseban spoj vode, svjetla i muzike. Svjetlosni show fontane sastoji se od preko 7 milijardi kombinacija svjetla i vode tokom noći. Odabir muzike vrlo je širok, od muzike iz filmova, preko aktualnih hitova do španjske tradicionalne muzike. Show traje otprilike 20 minuta i potpuno je besplatan.

Camp Nou

Svim nogometnim fanovima obvezna je posjeta Camp Nou, najvećem evropskom stadionu i domu FC Barselone. Stadion otvoren 1957. i kasnije proširen 1982. godine bio je domaćin ogromnim događajima poput finala UEFA Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna, glazbenih nastupa U2 ili Michaela Jacksona i mise pape Ivana Pavla II. za više od 120.000 ljudi. FC Barselona svjetski je simbol europskog nogometa s najboljim svjetskim igračima poput Diega Maradone, Ronaldinha i Lionela Messija. Camp Nou gotovo svakodnevno nudi obilaske stadiona, tijekom ture, dobit ćete priliku sjesti na klupu prve momčadi i vidjeti svlačionice i sobu za konferencije. Postoji i muzej s trofejnom sobom, jedan dio posvećen Leo Messiju i ogroman fan shop.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella nudi dašak zelenila u gradu i idealno je mjesto za opuštanje, uživanje u šetnjama ili za piknik. U parku se nalazi nekoliko atrakcija: zoološki vrt, katalonski Parlament i nekoliko muzeja. Gaudi je svoj trag ostavio i u ovom Parku dizajnirajući prekrasnu kaskadu vodopada.

Lokalna hrana

Španija je definitivno zemlja snova za sve ljubitelje hrane te postoji nekoliko jela koja definitivno morate probati. Paella je jelo od riže i morskih plodova koje se poslužuje za porodična okupljanja i različite proslave. Tapas se može činiti pomalo uobičajenim, ali morate ga probati dok ste u Barseloni. Dolazi u svim oblicima i veličinama, ali najpopularniji su oni s paradajzom, također patates braves ili krompir s začinjenim umakom ili xipirons, pržene lignje. La Bomba jedna je od najatraktivnijih tapasa, odnosno kroket od krompira veličine teniske loptice poslužen s umakom. Crema Catalana klasični je desert vrlo sličan creme brulee, s malo finijom kremom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.