NavMenu

Kako će dronovi uticati na gradnju i projektovanje zgrada?

Izvor: gradjevinarstvo.rs Ponedjeljak, 09.01.2023. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Dronovi se uveliko koriste za planiranje zgrada, izgradnju i unapređenje bezbjednosti. Međutim, istraživanje Ministarstva saobraćaja Velike Britanije pokazalo je da mnogi ljudi ne razumiju praktičnu primjenu dronova i njihov uticaj na budućnost.

Ovo je nekoliko načina na koje će dronovi uticati na izgradnju.

Izrada digitalnih modela zgrada

Dronovi mogu da snimaju fotografije zgrada, koje se zatim koriste za pravljenje 3D modela pomoću softvera za projektovanje. Ovi modeli imaju preciznost do 1cm i mogu se kombinovati sa drugim podacima kao što su 3D skeniranje enterijera pomoću dronova ili laserskih skenera, kako bi geodeti, arhitekte i klijenti dobili potpunu sliku strukture. Ovako se štedi vrijeme i novac u procesu izgradnje.

Dronovi sa 3D štampačima

Konsultantska firma Gensler i konzorcijum na čelu sa Imperial College London sproveli su dva istraživačka projekta iz arhitekture, dizajna i planiranja eksperimentišući dronovima sa montiranim 3D štampačima. Ovi dronovi bi mogli velikom brzinom da izgrade skloništa u hitnim slučajevima ili vrše popravke na velikim visinama, bez potrebe za skelama.

Gensler je već koristio bespilotne letjelice za popravku vetroturbina, a Imperial College istražuje rojeve dronova nalik pčelama koji zajedno rade na izradi nacrta. Dronovi međusobno koordiniraju kako bi pratili unaprjed definisanu putanju u projektu. Ovo je za sada samo demonstracija tehnologije, a ne rad na određenoj zgradi.

U budućnosti, dronovi sa montiranim 3D štampačima mogli bi pomoći bržoj izgradnji, a ostaje da se vidi kako bi to uticalo na ljudsku radnu snagu.

Simulacija nasljeđa

Multidisciplinarni tim holandskih umjetnika Studio Drift koristio je dronove da bi slikao oštećene lokalitete nacionalne baštine kao što su Notr Dam u Parizu, Koloseum u Rimu i Gaudijeva Sagrada Familija u Barseloni. Na ovakav način dizajneri mogu da vizualizuju konačni uticaj restauratorskih ili građevinskih radova na oštećenu ili djelimično završenu zgradu.

Nadzor

Video nadzor pomoću dronova donosi potpuno nove mogućnosti u odnosu na fiksne sisteme kakvi se trenutno koriste.

Dronovi sa kamerama i senzorima koji se oslanjaju na složene softverske sisteme kao što su biometrijski indikatori i programi za prepoznavanje lica vjerovatno će biti sljedeći nivo nadzora koji će primjenjivati državne bezbjednosne strukture, ali i građani koji žele da obezbijede svoje objakte. Takvi dronovi bi vjerovatno bili opremljeni uređajima za praćenje i komunicirali bi sa bezbjednosnim ili policijskim snagama.

Dostava dronom

Isporuka dronovima dovešće do značajnih promjena u izgradnji, jer će biti neophodno da se obezbijedi mjesto za preuzimanje u zgradama i prodavnicama. Moguće je da će se na krovovima postavljati podloge za sletanje, pa će arhitekte i ovo morati da uzumu u obzir prilikom projektovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.