NavMenu

Nastavlja se težak period za vinogradarstvo u RS- Slab plasman domaćeg vina i u ovoj godini

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 31.05.2021. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Posljedice pandemije virusa korona na sektor vinarstva, prenijele su se iz prošle u ovu godinu. S polovičnom prodajom prošlogodišnjih zaliha, i simboličnim količinama koje su uspjeli da plasiraju za pet ovogodišnjih mjeseci, hercegovačkim vinarima ne obećavaju ništa dobro. Mnogi već sada strahuju da novi rod grožđa neće moći da prerade.

- Sve je puno, nema prodaje kao što je bilo, i nemamo prostora u podrumima - kaže Mladen Anđušić, vinar i vinogradar, koji je ovom rečenicom opisao trentuno stanje na tržištu vina.

Ugostiteljski objekti i trgovački lanci su zbog pandemije virusa korona, u najvećem dijelu imali zatvorena vrata za domaća vina. Anđušić kaže da će zato morati kupiti nove tankove i zatražiti kreditnu pomoć.

Vinari u šali kažu da je, uprkos izuzetnom kvalitetu grožđa i vina iz prethodne dvije godine, okus gorak.

- Ova godina je neizvjesna jer očekujemo priliv stranih vina na naše tržište. Ne znam šta će se dogoditi sa vinskim sektorom ove godine - ističe vinar Stevo Bojanić iz naselja Pridvorci kod Trebinja.

Najveći dio prodatog vina završio je kod domaćih kupaca. U izvozu ga je bilo u ograničenim količinama.

Istu sudbinu velikih dijele i mali vinari. Prošlogodišnjeg vina prodato je oko 50%, a ovogodišnjeg svega deset odsto. Nije izvjesno kako će biti dočekana nova sezona. Sezonski radovi u vinogradima uveliko traju. Vinarima je ostalo manje od stotinu dana do nove berbe, a naplata prošlogodišnjeg roda zabrinjava.

Dragan Anđelić, predsjednik udruženja vinara i vinogradara Vinos, Trebinje, se nada da će u ovoj godini, kao neophodnost za Srpsku i BiH, biti završen zakon o vinu koji je u fazi izrade. On ističe da su sve susjedne zemlje odavno zaštitile svoj sektor vinogradarstva i vinarstva.

- Zakon je jednostavno preduslov, bez koga nema perspektive i značajnm dijelom bi spasilo vinogradarstvo - dodaje Anđelić.

Pored svih nedaća, tvrde vinari, najteža odluka bi bila da plasiraju vina po višestruko nižim, damping cijenama, bez zaštite domaćih institucija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.