NavMenu

Vinari traže da se hitno usvoji jedinstven zakon o vinu BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 21.03.2023. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)


Ako do novembra 2024. godine BiH ne donese zakon o vinu koji bi bio objedinjen za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, proizvođačima vina neće biti dozvoljen izvoz u države Evropske unije.

To bi kažu vinari, bila katastrofa, a najodgovorniji za situaciju u kojoj vinari na kraju mogu izgubiti i sertifikate su, tvrde, političari, koji skoro 14 godina nisu našli za shodno da usvoje ovaj zakon.

Ipak, stvari na terenu mogle bi značiti da će ovaj problem uskoro biti riješen. Naime, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji sa resornim ministarstvima iz Republike Srpske i FBiH te vinarima i vinogradarima, pripremilo Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, koji bi u narednih desetak dana trebalo da bude upućen na usvajanje Savjetu ministara BiH.

Usvajanje ne bi trebalo da bude problem, smatra Radovan Vukoje, vlasnik i enolog Vinarije Vukoje iz Trebinja.

- Država je rekla da je nacrt dobar i da im odgovara, ostao je 'lakši' dio posla i ne vidim zašto Parlamentarna skupština to što prije ne bi usvojila. Sigurno je da nema razloga da imamo regulativu još iz bivše Jugoslavije, nego da imamo zakon koji je već nekako usklađen i sa ostalim zemljama u regionu - poručuje Vukoje i dodaje da njegova vinarija izvozi 35-40 odsto godišnje proizvodnje.

- Sigurno je da ne bi bilo dobro da dođemo u situaciju da naša vina koja izvozimo na tri kontinenta, odnosno u Evropu, Aziju i Afriku, dođu u problem - rekao je Vukoje.


Željko Nakić, direktor Vinarije Čitluk, poručuje da proizvođačima ne prijeti samo zabrana izvoza, već i nepriznavanje licenci.

- Oni nama mogu potpuno zabraniti izvoz u EU. Sertifikati koje mi njima dajemo više neće biti validni -pojašnjava Nakić, dodajući da njegova vinarija gotovo polovinu svoje proizvodnje bazira na izvozu.

- Mi mnogo izvozimo u EU, Hrvatsku i Sloveniju. Tu je i Njemačka, u koju izvozimo oko 60 godina. Za nas bi, kao daleko najvećeg izvoznika vina u BiH, to bila katastrofa. Mislim da ovaj zakon ne može nikome škoditi, dapače, može biti od koristi svima. Jedino što može biti jeste da budemo kolateralna šteta u svemu ovome. Mi se nemamo kad baviti politikom. Nije trebalo doći u ovakav cajtnot, ali izgleda da to u BiH samo može na taj način - naglasio je Nakić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.