NavMenu

Avion na sunčevu energiju ostao u zraku cijelu noć

Izvor: Fena Petak, 09.07.2010. 10:50
Komentari
Podeli

Eksperimentalni avion na solarni pogon sigurno je sletio u četvrtak nakon što je okončao svoj prvi 24-satni probni let, dokazujući da ta letjelica može prikupiti dovoljno sunčeve energije tokom dana kako bi ostala u zraku cijelu noć, javlja BBC.

Avion Solar Impulse sletio je na pistu aerodroma u gradiću Payerne u Švicarskoj, oko 50 km jugozapadno od glavnog grada Berna, tačno u 09.00 sati.

Tokom leta avion je dosegao visinu od 8.700 metara. Riječ je o najdužem letu avionom koji kao pogon koristi sunčevu energiju.

Uspjeh ovog leta predstavlja korak naprijed u nastojanju da se obavi let oko Zemlje avionom koji kao pogonsko gorivo koristi sunčevu energiju. Avion koristi superefikasne solarne ćelije i baterije kako bi nastavio let i kada sunce zađe.

Četveromotornim avionom pilotirao je Švicarac Andre Borshberg, bivši pilot mlaznih aviona.

Avion na krilima ima 12.000 sunčanih ćelija. Konstruktori aviona Solar Impulse, ekipa predvođena Andreom Borshbergom i avijatičarom Betrandom Piccardom, kažu kako ovo dokazuje da je moguće avionom na ovakav pogon letjeti 24 sata dnevno.

"To je prvi put da je letjelica na sunčevu energiju ostala u zraku tokom cijele noći", rekao je Piccard novinarima. U zoru je avion u baterijama imao još uvijek dovoljno energije za tri sata leta.

Ekipa konstruktora sada namjerava izgraditi još djelotvorniji model ovog aviona. Cilj je da se do 2013. obleti Zemljina kugla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.