NavMenu

Nema para za velike projekte: Kanton Sarajevo se zadužuje za blizu 30 miliona eura

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.07.2010. 14:31
Komentari
Podeli

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 30. juna 2010. godine dalo je saglasnost Vladi ovog kantona o uzimanju kredita od Međunarodne banke za obnovu i razvoju u iznosi od 23, 6 miliona eura (46, 157 588 eura) te o zaduženju kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od 4, 4 KM miliona eura (8,6 miliona KM).

Kreditna sredstva u iznosu od 23,6 miliona eura namijenjena su isključivo za projekt rekonstrukcije prečistača otpadnih voda u Sarajevu, kojim upravlja Javno preuzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo, a koji će slučaju biti korisnik kredita.

Prema mišljenju predstavnika Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, kredit je dobijen po vrlo povoljnim uslovima, gdje je rok otplate 25 godina, grace period pet godina, a kamatna stopa je šestomjesečni LIBOR (za EUR) plus varijabilna kamatna marža.

Kredit iz ove odluke će se prenijeti na Kanton Sarajevo potpisivanjem Sporazuma o supsidijarnom finansiranju između Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo o prenosu kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu.

Tim povodom su danas, 01. jula 2010. godine, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) boravili u posjeti Kantonu Sarajevo. Sa premijerom Besimom Mehmedićem i ministrom finansija KS Muhamedom Kozadrom razgovarali su o aktuelnim tranzicijskim procesima u Kantonu Sarajevo, kao i aktivnostima EBRD-a na ovim prostorima.

Ovom prilikom nastavljeni su i razgovori o tekućem projektu rekonstrukcije sistema vodovoda i kanalizacije kao i projektu izgradnje gradskih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.

Stefanie Bazzoni, članica UO EBRD-a iskazala je interesovanje EBRD-a za nastavak ulaganja u projekte komunalne infrastrukture, sa posebnim akcentom na investiranje u mala i srednja preduzeća, te privatni sektor u Kantonu Sarajevo. Za to je, prema njenim riječima, potrebno urediti vlasničke odnose i osigurati povoljan pravni ambijent za ulaganja Banke u ponuđene projekte.

Premijer Mehmedić iskazao je spremnost Kantona za ispunjenje navedenih uslova i naglasio potrebu ulaganja u projekte industrijskog i tehnološkog sektora. Sa ministrom Kozadrom upoznao je članove Upravnog odbora o aktuelnim zakonskim izmjenama koje se, između ostalog, tiču smanjenja poreza na dobit i izmjena poreza na dohodak.

"Zahvalni smo na spremnosti EBRD da nas podrži i u budućim projektima. Investiranjem u privatni sektor, mala i srednja preduzeća Kanton Sarajevo može postići željeni napredak za što smo spremni ponuditi nekoliko projekata", istakao je premijer Mehmedić, prenosi Press Vlade.

Što se tiče drugog kredita, onog od Razvojne banke FBiH u iznosu od 8,681.700 KM, on će biti iskorišten za finansiranje kapitalnih projekata o značaja za Kanton. Radi se o dugoročnom kreditu pod sljedećim uslovima: iznos kredita 8,681.700,00 KM sa rokom otplate 3,5 godine, kamatna stopa je 5 posto na godišnjem nivou što je puno povoljnije od kamatnih stopa kod komercijalnih banaka.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.