NavMenu

Kapital Njujorške berze premašuje američki BDP

Izvor: Capital Utorak, 20.04.2021. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Tržišna kapitalizacija Njujorške berze (NYSE) od 25,6 mlrd USD veća je od BDP-a Sjedinjenih Američkih Država koji iznosi 21,6 mlrd USD, pokazuju podaci koje je prikupio biznis portal Finbold.

Podaci tržišne kapitalizacije berze su od februara ove godine, dok su podaci BDP-a od aprila takođe ove godine.

Uloga pandemije u porastu tržišne kapitalizacije pokazana je upoređivanjem vrijednosti Njujorške berze između februara 2020. i 2021. godine. Prošle godine je tržišna kapitalizacija berze iznosila 15,5 mlrd USD, dok je BDP iznosio 21,8 mlrd USD.

Snažna tržišna kapitalizacija Njujorške berze rezultat je više faktora, a Finbold navodi, između ostalog, da se na berzi nalaze vodeće tehnološke kompanije čije su akcije skočile tokom perioda pandemije.

- Pored pandemije, Federalne rezerve godinama su kontinuirano smanjivale kamatne stope ubrizgavajući više novca u ekonomiju. To je pomoglo da se berza podstakne do tačke da nadmaši ekonomiju. Dalje, buktanjem pandemije, Vlada je takođe pokrenula programe kvantitativnog popuštanja. Ublažavanje je pomoglo berzama da rastu više od ekonomije - navedeno je.


Nasdaq-USA, druga po veličini svjetska berza, ima vrijednost od 19,5 mlrd USD i ispod je američkog BDP-a.

HKEX (Hong Kong Exchange and Clearing) imaju tržišnu kapitalizaciju od 6,7 mlrd USD, što je skoro tri puta manje od američkog BDP-a. Šangajska berza zauzima četvrto mjesto na svjetskom tržištu sa tržišnom kapitalizacijom od 6,5 mrld USD, a slijedi Japan Exchange Group sa 6,5 mlrd USD.

Ostale berze čija tržišna kapitalizacija zaostaje za BDP-om Sjedinjenih Država uključuju Euronext (5 mlrd USD), Šenžen berzu (4,8 mlrd USD), LSE grupa (3,8 mlrd USD), TMX grupa (2,6 mlrd USD) i Nacionalna berza Indije (2,5 milijardi dolara).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U pogon puštena nova tvornica KS Aluminium u Širokom Brijegu

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokoga Brijega u četvrtak je svečano u pogon puštena velebna tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj, visokotehnološkoj europskoj tvrtki čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Vlasnici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.