Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.06.2019.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ulaganje u rudarsku opremu se brzo isplati - Tuzlanski EN-Union zastupa poznata svjetska imena

Tuzlanska firma En-Union već 15 godina je poznato ime kada je riječ o nabavci opreme za jamsku eksploataciju, ili kako kaže za eKapiju na ovogodišnjem sajmu ENERGA njen direktor, Esad Džafić, "mi smo kompanija koja je oslonjena na rudarstvo".

Zastupnici su čeških i poljskih firmi u domenu rudarske opreme, tj. lokomotiva za transport ljudi i tovara u rudnicama, usluga automatizacije u rudnicima, rudarskih kablova... Firme koje zastupaju su Ferrit, MITRAS Machinery, Carboautomatyka, Elektrometal, Wilpo...

- Osim toga, vrlo smo konkurentni u rudarskim kablovima, gdje zastupamo poljsku firmu Tele-Fonika Kable i mogu reći da tu držimo primat posljednjih godina u BiH.

EN-Union ima 10 zaposlenih radnika i godišnji promet od oko 4 mil KM. Prije nego je osnovao ovu firmu, Džafić je radio kao projektant na reduktorima u nekada čuvenom TTU.

- Opremu koju distribuiramo naćićete u svim većim rudnicima u BiH, kao i u Fabrici cementa Lukavac, Tvornici cementa Kakanj, GIKIL-u, zeničkom ArcelorMittalu, termoelektranama u Srbiji, rudnicima Kolubara i Kostolac... Za našu opremu nudimo garancije od dvije do tri godine. Cijena rudarskih lokomoiva može biti od 600.000 KM do milion maraka. Pravilnim održavanjem i korišćenjem ta se investicija vrati za nekoliko godina. Ovo je i humana investicija, jer se u nekim rudnicima troši i više od sat vremena da rudari dođu do jama - navodi Džafić.

U saradnji sa hrvatskom firmom Croatia Pumpe nude i pumpe za izvlačenje vode iz rudarskih jama.

- Upravo smo potpisali ugovor da rudniku u Zenici isporučimo centrifugalne pumpe u vrijednosti od 250.000 KM - navodi Džafić.

EN-Union, inače, radi na što boljem povezivanju sa inostranim partnerima, pogotovo poljskim firmama, koje nude usliuge u analizi kvaltieta uglja, automatizacije proizvodnje u rudnicima i slično.

- Predlagali smo našim rudnicima da automatizuju opremu, da je unaprijedmo, ali malo se investira u domaće rudarstvo, što zbog nedostatka novca, tako i zbog neznanja. Investiranje donosi uštedu i to je činjenica - kaže Džafić.

Žele ulaganje u alternativne izvore energije

Plan EN-Uniona je da na domaćem tržištu zadrži ovu poziciju, uz umjeren godišnji rast.

- Razmišljali smo da uložimo novac u alternativne izvore energije, ali naša država ostavlja malo mogućnosti za to. Sa Česima smo željeli da investiramo u solarne farme. Međutim, do 2022. ne postoji kilovat za koji će država dati subvenciju. To jeste skuplja, ali je ipak čišća energija - ističe Džafić za eKapiju.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.