NavMenu

Ulaganje u rudarsku opremu se brzo isplati - Tuzlanski EN-Union zastupa poznata svjetska imena

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.06.2019. 15:11
Komentari
Podeli
Tuzlanska firma En-Union već 15 godina je poznato ime kada je riječ o nabavci opreme za jamsku eksploataciju, ili kako kaže za eKapiju na ovogodišnjem sajmu ENERGA njen direktor, Esad Džafić, "mi smo kompanija koja je oslonjena na rudarstvo".

Zastupnici su čeških i poljskih firmi u domenu rudarske opreme, tj. lokomotiva za transport ljudi i tovara u rudnicama, usluga automatizacije u rudnicima, rudarskih kablova... Firme koje zastupaju su Ferrit, MITRAS Machinery, Carboautomatyka, Elektrometal, Wilpo...

- Osim toga, vrlo smo konkurentni u rudarskim kablovima, gdje zastupamo poljsku firmu Tele-Fonika Kable i mogu reći da tu držimo primat posljednjih godina u BiH.

EN-Union ima 10 zaposlenih radnika i godišnji promet od oko 4 mil KM. Prije nego je osnovao ovu firmu, Džafić je radio kao projektant na reduktorima u nekada čuvenom TTU.

- Opremu koju distribuiramo naćićete u svim većim rudnicima u BiH, kao i u Fabrici cementa Lukavac, Tvornici cementa Kakanj, GIKIL-u, zeničkom ArcelorMittalu, termoelektranama u Srbiji, rudnicima Kolubara i Kostolac... Za našu opremu nudimo garancije od dvije do tri godine. Cijena rudarskih lokomoiva može biti od 600.000 KM do milion maraka. Pravilnim održavanjem i korišćenjem ta se investicija vrati za nekoliko godina. Ovo je i humana investicija, jer se u nekim rudnicima troši i više od sat vremena da rudari dođu do jama - navodi Džafić.

U saradnji sa hrvatskom firmom Croatia Pumpe nude i pumpe za izvlačenje vode iz rudarskih jama.

- Upravo smo potpisali ugovor da rudniku u Zenici isporučimo centrifugalne pumpe u vrijednosti od 250.000 KM - navodi Džafić.

EN-Union, inače, radi na što boljem povezivanju sa inostranim partnerima, pogotovo poljskim firmama, koje nude usliuge u analizi kvaltieta uglja, automatizacije proizvodnje u rudnicima i slično.


- Predlagali smo našim rudnicima da automatizuju opremu, da je unaprijedmo, ali malo se investira u domaće rudarstvo, što zbog nedostatka novca, tako i zbog neznanja. Investiranje donosi uštedu i to je činjenica - kaže Džafić.

Žele ulaganje u alternativne izvore energije

Plan EN-Uniona je da na domaćem tržištu zadrži ovu poziciju, uz umjeren godišnji rast.

- Razmišljali smo da uložimo novac u alternativne izvore energije, ali naša država ostavlja malo mogućnosti za to. Sa Česima smo željeli da investiramo u solarne farme. Međutim, do 2022. ne postoji kilovat za koji će država dati subvenciju. To jeste skuplja, ali je ipak čišća energija - ističe Džafić za eKapiju.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Agro, Industrija

Hmelj donosi zaradu i do 15.000 EUR - U Srbiji ga malo ko gaji, iako su njive idealne

U Bačkom Petrovcu se tokom ljeta ubiraju plodovi hmelja i to je jedina lokacija na kojoj ova poljoprivredna kultura može da se gaji. Prošle godine, međutim, njom je posijano svega deset hektara. Svojevremeno je na petrovačkim oranicama pod ovom biljkom bilo 200 hektara, a u Vojvodini je zauzimao čak 1.500 hektara i imao tradiciju dugu 250 godina. Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.