Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Solarni kolektori kao ispomoć u grijanju - Tuzlanska firma Mikom planira rast proizvodnje

Svoj najpopularniji proizvod, solarne kolektore, firma Mikom iz Tuzle predstavila je na sajmu ENERGA 2019, koji je završen prošle sedmice u Sarajevu. Kako je istakla za eKapiju Dijana Arapčić, direktorica Mikoma, planiraju povećati proizvodnju kolektora, kao i toplinskih podstanica.

- Kolektore koje proizvodimo odlikuje kvalitet ugrađenog materijala. Idealni su u svakom domaćinstvu za zagrijavanje sanitarne vode i za ispomoć u grijanju. Cijene su u srazmjeru kupovne moći naših klijenata. Kolektori i apsorberi su od bakarnog lima sa tinox premazom koji bi u Evropskoj uniji koštali oko 700 eura, a naša cijena je duplo manja - kaže Arapčić.

Za domaćinstva se ta investicija isplati u roku od tri do šest godina. U objektima koji koriste toplu vodu tokom cijele godine, kao što su bolnice, restorani, hoteli i sl. investicija se isplati za jednu do dvije godine.


Kaže da Mikom u svakom momentu proizvodnju može prilagoditi zahtjevima tržišta.

- Primjećujem da vlada nedovoljna potražnja za solarnim kolektorima na domaćem tržištu, tako da što više treba raditi na edukaciji budućih kupaca.

Veliko interesovanje za Mikom proizvode vlada i u domenu uvođenje instalacija grijanja i toplinskih podstanica za daljinsko grijanje.

Firma se bavi projektovanjem i montažom mašinskih instalacija - sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije.

Kolektori su, izuzimajući specijalni bakarni lim sa premazom tinox i kaljeno staklo koji se uvoze, napravljeni od domaćeg materijala i mogu se smatrati njihovim proizvodom. Upotrebljavaju se za zagrijavanje sanitarne vode i kao ispomoć u zagrijavanju prostorija, odnosno dio su sistema grijanja na druge energente. Jedan od sistema se sastoji od 3 solarna panela, pumpne garniture i kombinovanog bojlera sa dva izmjenjivača, koji osim sunčeve energije može koristiti još neki izvor toplote. Iz više razloga preporučuje sa da to bude pelet, objasnili su ranije iz Mikoma.

Cijena nabavke ovog sistema je oko 4.500 KM, bez PDV-a i troškova instalacije, i on u maksimalnim uslovima proizvodi oko 4,5 kW energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.