Izvor: eKapija | Srijeda, 19.06.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industrijski usisivači IRMA Projekt Sistema pobjeđuju na evropskim tenderima - Moguća isporuka i za TE Kakanj

(Foto: www.irma-ps.com)
Kompanija IRMA Projekt Sistem, jedan od izlagača na upravo završenom sajmu ENERGA u Sarajevu, osnovana je 1992. godine u Beogradu, od kada uspješno djeluje u oblasti zaštite životne i radne sredine od aerozagađenja u svim sektorima industrije, a posebno u oblasti eksploatacije i prerade mineralnih sirovina, u energetici, metalurgiji, cementnoj, drvnoj, industriji papira, stakla i mnogim drugim.

Svojim korisnicima obezbjeđuje realizaciju projekata po sistemu "ključ u ruke", rekonstrukciju, revitalizaciju, nadzor i održavanje objekata, izradu studija i analiza, mjerenja emisija, konsalting itd. Osim djelatnosti u oblasti zaštite životne i radne sredine bave se i projektovanjem, izradom i nadzorom industrijskih postrojenja iz oblasti termotehnike, termoenergetike i petrohemije.

Na ovogodišnjoj ENERGA-i predstavili su svoj najpopularniji proizvod - industrijski usisivač, sa kojim su pobjedili na mnogim evropskim tenderima, što zbog ugrađene tehnologije i kvaliteta, tako i zbog cijene, rekao je u izjavi za eKapiju Dragan Guzijan, generalni direktor IRMA Projekt Sistema.

- Samo za prvih pet mjeseci ove godine isporučili smo deset usisivača, od toga devet za Elektroprivredu Srbije, a ima izgleda da ovi usisivači prvi put stignu u BiH, tačnije u TE Kakanj - istakao je Guzijan.

Proizvode stacionarne industrijske usisivače, koji su namijenjeni za uklanjanje velikih naslaga nataložene prašine u industrijskim pogonima. Kao strujna mašina koristi se vakum pumpa sa naporom od 20 kPa. U njihovom portfoliju su i pokretni industrijski usisivači za usisivanje manjih industrijskih pogona koji imaju pokretnu duvaljku sa naporom od 10 kPa. Stepen efikasnosti rada ovih usisivača je 99,99%.

Objašnjavajući rad ovih usisivača, čija se cijena kreće od 60.000 EUR pa na više, kaže da on ima usisnu cijev od savitljivog materijala, dužine 50 metara, koja ulazi u vrećasti filter, u kom se odvija prečišćavanje, a onda to vuče vakuum pumpa koja je izuetno jaka. Nakon prečišćavanja, izađe nekoliko miligrama prašine.

Svrha vakuum pumpe je da usisava prašinu i sa visokih termoblokvoa, poput onih u TE Tuzli, te je vrlo efikasna i korisna, a sve u cilju smanjenja negativnog uticaja na okolinu.

Vakuum pumpe mogu biti snage 45, 55, 75 i 110 kilovata, a od jačine zavisi i njihova cijena. Njih nabavljaju od kompanije Ingersoll Rand i na njih se čeka 15 do 18 nedjelja. Međutim, IRMA je pokazala svoju ekspeditivnost kada je osam usisivača za Obrenovac isporučila za samo tri mjeseca.

- Već neko vrijeme pobjeđujemo italijanske i njemačke kompanije na tenderima kada su u pitanju ovi usisivači. Pogodni su za rudnike metala i nemetala, termoelektrane, aluminijumske kombinate, čeličane... - navodi Guzijan.

IRMA Projekt Sistem nudi i ekspertizu u oblastima prečišćavanja dimnih gasova, otprašivanja industrijskih postrojenja, industrijske ventilacije, zatim pneumatski transport, transportni vodovi i distributivna mreža gasovitih i tekućih fluida i prečišćavanje vode od čvrstih materija.

Popularni proizvodi IRMA Projekt Sistema su i vrećasti filteri, cikloni i multicikloni, venturi i centrifugalni skruberi, ventilatori i mašine za reciklažu.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.