Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mašine za obradu metala deformacijom turske Durme daju najbolji omjer cijene i kvaliteta - Zastupnik za BiH firma Genesis iz Hrvatske

Jasna Kezić, prokurist u Genesisu
Aktuelnu ponudu mašina za obradu metala deformacijom, kao i softverskih programa za praćenje procesa proizvodnje, hrvatska firma Genesis predstavila je na sajmu ENERGA.

Genesis, koji ima kancelarije u Rijeci i Zagrebu, je već 18 godina zastupnik turske firme Durma za teritoriju Hrvatske, BiH i Slovenije, a koja je jedan od četiri najpoznatija svjetska proizvođača mašina za obradu metala deformacijom. Durmin proizvodni program čine CNC hidraulične apkant preše, CNC koordinatne probijačice, CNC i NC hidraulične škare, mašine za rezanje laserom, plazmom i plinom, valjci za savijanje, hidraulične mašine za kutno izrezivanje, mašine za savijanje profila i univerzalne kombinovane mašine za isijecanje i probijanje.

Genesis se bavi održavanjem i servisiranjem mašina za obradu metala i drugih proizvođača, zatim radi generalne remonte, obnavlja stare mašine dodajući im nove tehnologije itd. Tržištu regiona nudi i softverske programe.

Sajam ENERGA bio je prilika za pronalazak novih klijenata, a kako je eKapiji rekao predsjednik uprave Genesisa, Bernard Kezić, činjenica je da firme ipak malo ulažu u nove tehnologije, te da u zemljama regiona vlada nelojalna konkurencija.

- Tržište je vrlo nelojalno i uzurpirano, te je jako teško raditi. Uz sve to, odlazak radne snage nas sve pogađa - ističe Kezić.

Iako uslovi ne idu na ruku privrednicim, Genesis uspjeva da zadrži reputaciju respektabilne firme u ovoj oblasti. Kaže da proizvodi turske Durme, koju s ponosom zastupaju, daju najbolji omjer cijene i kvaliteta. Cijene njihovih proizvoda su, kaže, realne i za mali novac se može dobiti kvalitet.

- Međutim i dalje vlada najveće interesovanje za najjeftinijim proizvodima, čime se izbjegava ulaganje u savremene tehnologije. Zato se moraju vršiti edukacije, raditi na modernizaciji proizvodnih struktura, kako bi firme bile konkurentne na inostranim tržištima - pojašnjava Kezić za eKapiju.

Potrebu za proizvodima koje zastupaju imaju sve firme iz metalne industrije - iz domena obrade i prerade limova, mašinogradnje, građevinskih konstrukcija... Područje primjene je izuzetno široko, a konkurencija firmi koje nude mašine izrazito jaka.

- Kada je konkurencija lojalna, onda to nije problem. Naši partneri su navikli na kvalitet i ono što im daje tržišnu prednost, najprije zbog cijene i kvaliteta.

Kezić je istakao da će u narednom periodu u fokusu biti ponuda usluga za kontroling procesa proizvodnje, jer je digitalizacija nužna u svim granama industrije.

- Iako su zemlje regiona spore u tom procesu primjene savremenih informatičkih trendova, to je nužnost i u tom pravcu bi svi trebalo da idemo - zaključio je Kezić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.