Izvor: eKapija | Utorak, 18.06.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Linije za proizvodnju peleta po sistemu "ključ u ruke" - Kovan iz Gračanice najavljuje još jači plasman na inostrana tržišta

Gračanička kompanija Kovan može se pohvaliti da ima zaokruženu priču u oblasti grijanja na pelet, jer tržištu nudi proizvodnju linije za pravljenje peleta, zatim sam pelet kao sirovinu, kotlove i kamine, čime su se etablirali na tržištu BiH i regiona kao neko ko nudi sveobuhvatnu uslugu na jednom mjestu. Sve to predstavili su na nedavno završenom sajmu ENERGA u Sarajevu.

Liniju za proizvodnju peleta, po sistemu ključ u ruke, i koja je privukla veliku pažnju posjetilaca, unaprijeđivali su prethodnih godina kako bi na kraju ponudili liniju koja je već pokazala dobre rezultate, kaže za eKapiju Mustafa Bašić, komercijalista u Kovanu.

- Do sada smo uradili 12 uspješnih projekata, od kojih je 7 bilo kompletan posao oko linije za proizvodnju peleta - planiranje, projektovanje, proizvodnja, instalacija i puštanje u rad, i nakon toga servisiranje i snabdijevanje rezervnim dijelovima - kaže Bašić.

Najviše linija koje su do sada uradili su plasirali na tržište Srbije, a nedavno su pustili liniju i u Makedoniji, što je, kaže, prva ozbiljna proizvodnja peleta u toj zemlji.

- Linije koje idu u profesionalnu proizvodnju i čiji dijelovi imaju veći vijek trajanja su skuplje. Cijena linije, one najpopularnije, koja proizvede 20.000 tona peleta godišnje je 1,3 mil EUR - navodi Bašić.

Posjetiocima u sarajevskoj Skenderiji poredstavili su takođe i kamine i kotlove na pelet, pod brednom EkoLine, kojih proizvedu oko 6.000 jedinica. U BiH imaju 28 distributera, čime pokrivaju cijelu teritoriju, a izvoze ih u 14 zemalja svijeta.
Maketa linije za proizvodnju peleta
Što se tiče proizvodnje peleta, tu sirovinu godišnje proizvedu u kapacitetu od 20.000 tona, a kaže da mogu i više od toga.

- Skoro smo se vratili sa sajma u Njemačkoj, koji se odnosio na firme koje se bave preradom drveta, gdje spada i proizvodnja peleta, i tu smo se predstavili sa našim linijama za proizvodnju peleta. Imali smo zaista dobru posjetu i veliki broj kontakata smo ostvarili. Cilj nam je da sa ovom linijom izađemo van granica naše regije. Već smo uradili neke ponude za Bjelorusiju, Egipat i Tunis, a uskoro ćemo da dobijemo ugovor sa njemačkim firmama koje se bave proizvodnjom opreme za proizvodnju peleta, kako bi one nudile naš asortiman - navodi Bašić.

Bašić još ističe da su u segmentu obrade i prerade limova najopremljenija firma u BiH. Metalne konstrukciju izvoze za Norvešku, Austriju, Švajcarsku, Njemačku, Sloveniju, Italiju...

Metalni sektor Kovana je pozicioniran u Gračanici sa oko 200 zaposlenih, a drvni sektor u Olovu, gdje proizvode pelet. Nedavno su u Olovu pustili u rad i proizvodnju oplata za šalovanje. Sveukupno imaju 286 zaposlenih.

- Kontinuriano radimo na razvoju proizvodnje. Sada imamo dovoljno prostora, tako da radimo na obnovi mašina. Nedavno smo nabavili dva robota za zavarivanje koji već rade - zaključio je Bašić za eKapiju.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.