NavMenu

Prerađivačka industrija u Republici Srpskoj imala najveće učešće: Metalski sektor najjači

Izvor: Fokus Utorak, 25.08.2009. 12:20
Komentari
Podeli

Prerađivačka industrija imala je najveće učešće u ukupnoj industriji RS u 2008. godini i to 57 %, gdje je najveće učešće zabilježeno u sektoru metalne industrije i elektroindustrije, kazala je Aleksandra Vukašinović, portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

"U sektoru metalne industrije i elektroindustrije 737 preduzeća ostvarilo je dobit u iznosu od oko 72 miliona KM, što je u odnosu na 2007. godinu više za 56 %, dok je gubitak iznosio 61 milion KM, što je za 71 % manje", kazala je Vukašinovićeva nakon jučerašnje sjednice Vlade RS.

U posmatranom periodu, kaže Vukašinovićeva, izvoz je bio veći za 11,9 %, uvoz veći za 12,9 %, te je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 44 odsto.

"U drvnom sektoru pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 233,4 %. U oblasti hemijske industrije dobit je iznosila 4,8 miliona KM, što je u odnosu na 2007. godinu više za 96 %. U oblasti grafičke industrije pokrivenost uvoza izvozom iznosila je svega 10,4 %. U sektoru tekstilne industrije dobit je iznosila 6,7 miliona KM, što je u odnosu na 2007. godinu više za 13 %, dok je gubitak iznosio 15,2 miliona KM, što je manje za 72 %. Pokrivenost uvoza izvozom veća je za 14 %", kazala je Vukašinovićeva, te dodala da je u ovoj grani pokrivenost uvoza izvozom 87 %.

Kako je naglasila, u prerađivačkoj industriji preduzete su aktivnosti u pogledu privremenog odgađanja prinudnog izvršenja poreskih obaveza za ukupno 23 preduzeća, koja zapošljavaju 5.680 radnika, a u ukupnom iznosu od 35,9 miliona KM.

"Vlada RS je kroz stečajni postupak kupila imovinu 12 preduzeća, od kojih su u osam osnovana nova preduzeća. Za kupovinu imovine preduzeća i obezbjeđenje novčanog dijela osnovnog kapitala izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 31.480.181 KM. Navedena preduzeća trenutno zapošljavaju ukupno 453 radnika", kazala je Vukašinovićeva, te dodala da je zaključkom Vlade resorno ministarstvo zaduženo da prilikom utvrđivanja uslova i kriterijuma za dodjelu podsticajnih sredstava malim i srednjim preduzećima za uspostavljanje sistema kvaliteta ima u vidu da preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće broj radnika ne bude uslov za eliminaciju.

Ona je naglasila da je u budžetu RS potrebno obezbijediti veći iznos sredstava za sufinansiranje podsticaja izvozno orijentisanih preduzeća i obezbjeđenje ISO standarda i CE znaka.

"Potrebno je jačati kapacitete inspekcijskih organa u cilju zaštite domaće proizvodnje, te ubrzati aktivnosti oko osnivanja laboratorija za ispitivanje kvaliteta robe iz uvoza i osnovati centar za dizajn i istraživanje", rekla je Vukašinovićeva.

U preduzećima naftne industrije RS zaposleno je ukupno 2.733 radnika, s tim da je Rafinerija nafte zaposlila novih 243, a Rafinerija ulja 50 radnika.

"U toku je investiranje u modernizaciju nove linije prerade u Rafineriji nafte, koja će obezbijediti kvalitet goriva prema BAS EN 590 i BAS EN 228. Planirano je da se u Rafineriji ulja Modriča modernizuju postrojenja za namješavanje gotovih proizvoda kako bi se pojednostavio i ubrzao proces proizvodnje", rekla je Vukašinovićeva, te dodala da će se budući razvoj naftne privrede bazirati na aktivnostima istraživanja i eksploatacije nalazišta sirove nafte na lokalitetu Posavine i Semberije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.