Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2019.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odabrana idejna rješenja uređenja centralne gradske zone u Zenici - Početak radova planiran u 2020.

Prvonagrađeno idejno rješenje (Foto: aabh.ba)
Konkursna komisija ocijenila je devet potpunih radova pristiglih na arhitektonsko-urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja centralne gradske zone u Zenici, saopšteno je na sajtu Grada Zenica.

Najboljim je proglašen rad autorice Nine Čačković iz Tuzle, druga nagrada pripala je Nini Sakić dok treću nagradu dijeli autorica Marina Bucat iz Splita sa saradnicima: Jelenom Borota, Višnjom Kukoč, Moranom Ostojić i Markom Borota.

Novčana vrijednost prve nagrade iznosi 25.000 KM, druge 12.500 KM, a treće 7.500 KM.

Prilikom ocjenjivanja konkursnih radova Komisija je vrednovala kriterije poput urbanističke postavke, ambijentalnog kvaliteta prostora te racionalnosti i ekonomičnosti prilikom izgradnje i korištenja prostora.

U skorije vrijeme u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini planirana je izložba konkursnih radova i njihovo predstavljanje javnosti.

Za potrebe realizacije projekta, pristupiće se izradi regulacionog plana u koji će biti inkorporirana nagrađena rješenja. Izrada projektne dokumentacije i privođenje lokaliteta namjeni očekuje se do kraja tekuće godine, dok su konkretne aktivnosti na izgradnji centralne gradske zone planirane za 2020. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.