NavMenu

RiTE Stanari najveći izvoznik struje u BiH - Na tržištu uskoro još jedan trgovac električnom energijom

Izvor: Glas Srpske Utorak, 28.08.2018. 08:35
Komentari
Podeli

(Foto: eft-stanari.net)
Najveći izvoznik struje u BiH u prvih šest mjeseci ove godine bio je EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK), ova kompanija je u pomenutom periodu na inostrana tržišta izvezla ukupno 975 gigavat-časova električne energije, što predstavlja više od 28% svih realizovanih prekograničnih transakcija.

Kako su naveli iz DERK-a, ukupan izvoz struje u prvoj polovini ove godine iznosio je 3.403 gigavat-časa, a njegova vrijednost bila je 276 mil KM.

Nakon RiTE Stanari, najveći izvoznik struje u BiH je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) sa 572 gigavat-časova, te GEN-I iz Sarajeva (514 GWh) i Alpik energija Sarajevo (316 GWh).

Ove četiri kompanije, od ukupno 15 elektroenergetskih subjekata koji su učestvovali u ovim poslovima, ostvarile su čak 69% izvoza.

Ukoliko ovaj trend bude nastavljen i u narednom periodu, izvoz struje u 2018. godini mogao bi premašiti prošlogodišnji, koji je iznosio 5.161 gigavat-čas, a čija je vrijednost iznosila oko 463 mil KM.

I tada je najveći izvoznik struje bila kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, a slijedile su je Alpik energija, EFT Bileća i Elektroprivreda RS.

Interesantno je pomenuti da je ERS u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više struje nego tokom cijele prošle godine.

Na listi DERK-a trenutno se nalaze 24 registrovana trgovca električnom energijom, a uskoro bi se ovom društvu mogao pridružiti još jedan "igrač". U pitanju je slovačka kompanija LE Trading, koja je nedavno podnijela zahtjev za izdavanje privremene licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine strujom.

Ovo akcionarsko društvo osnovano je 2013. godine, a nastalo je kao rezultat udruživanja kompanija New Energy Trading AG i Light Energy Group, italijanskog holdinga koji ima godišnji promet od 1,8 mlrd EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.