NavMenu

Šta da uzgajate na malim površinama, a da dobro zaradite?

Izvor: RTS Subota, 16.03.2024. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)Ilustracija
Na selu se može živeti gospodski. Poljoprivreda je fabrika hrane i para, ali za one koji uzgajaju kulture koje imaju dobru cijenu, nekoliko berbi godišnje, primijenjuju nauku i prate tržište.

- Jedna od ideja je uzgoj crvenog zlata, najskupljeg začina na svijetu šafrana, koji se najviše proizvodi u Iranu, ali se njegova proizvodnja pokazala uspješnom i u Srbiji. Jedan gram ovog začina kod nas košta 10 EUR, a u inostranstvu od 20 do 30 - priča prof. dr Tanja Brankov sa Poljoprivrednog fakultet u Novom Sadu.

Prema njenim riječima, dobra ideja je i uzgoj godži bobica, koje nisu posebno zahtjevne, a 100 grama košta čak 20 EUR.


Jagode, maline ili lavanda

Prof. dr Zoran Keserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta kaže da jagode takođe brzo stižu, te da investicije zavise od toga da li je riječ o bankovima ili gredicama - od 12.000 do 18.000 EUR.

- Ako država daje 50% povraćaja i za malinu i jagodu, ta investicija može kod jagode da se otplati u drugoj godini ako je cijena dobra, a kod maline u trećoj - objašnjava Keserović.

Brankov ističe da je uvijek isplativo proizvoditi lavandu, bijeli luk ili šitaki pečurke, a sve interesantniji postaje i uzgoj mikrobilja.


Propast ili uspjeh

Za lavandu kažu da je veoma tražena, a njen uzgoj ne traži mnogo vode i brige. Četinari su, takođe, dobar izbor za početnike, kažu Spasojevići. Počeli su sa 40 jelki prije 20 godina, a danas su jedan od najvećih proizvođača.

- Ako imate površinu od 50 ari i želite da posadite četinare, potrebno je početno ulaganje od otprilike 10.000 EUR. Povratnu investiciju možete očekivati poslije tri godine - navodi Jelica Spasojević iz ASC Garden.

Ističe da, ipak, treba da se ima na umu da će neke od tih biljaka propasti, doći će do bolesti, potrebno je i prskanje, sistem zalivanja, kao i da sve to mora da se stavi na papir i sračuna.

Aleksandar Spasojević iz ASC Garden navodi da je potrebna ljubav prema ovom poslu, jer je riječ o "živim bićima".

- Hlorofil, kad poteče mjesto krvi, to zavolite. Ako gledate njega kroz eksel tabelu, kalkulacije, onda nemate šta da tražite u ovom poslu - smatra Aleksandar.


Biznis iz hobija

Da se najbolje biznis priče rađaju iz strasti i hobija, kaže i mladi agronom i poljoprivrednik iz Leskovca. Računa da je plastenička proizvodnja povrća isplativa i na nekoliko ari, a da se na pola hektara može razviti ozbiljan biznis.

- Ulaganje zavisi od folije koju uzmete. Sve ostalo košta oko 5 EUR po metru kvadratnom. Ulaganja su, ako je riječ o paradajzu, oko 300 EUR sa svim inputima. Kod paprike je više, jer takav način gajenja omogućava da je berete do kasne jeseni, ali je i profit veći. Kod krastavca je slično, kao i za paradajz - priča agronom i poljoprivrednik Miloš Stojanović.

Kada savladaju tehnologiju i računicu, preduzetnici u agrobiznisu moraju da nauče i kako funkcionišu kanali prodaje.

- Dobra ideja je uspostavljanje modela prodaje "you pick" (uberi sam) koji omogućava potrošačima da dođu na farmu i uberu proizvode koje žele. Stepen njihovog zadovoljstva time se povećava. To je vrsta izleta i spajanje primarne poljoprivredne proizvodnje sa agroturizmom. Poljorivrednik štedi na berbi i uspostavlja lojalan odnos sa kupcima - priča Stojanović.

Miloš navodi da su poljoprivrednici shvatili moć društvenih mreža da dođu do krajnjeg kupca ili potrošača.

- Potrebno je malo više organizacije oko marketinga, prodaje i isporuke, ali mislim da se tako zaobilaze nakupci i ostvaruje dobra cijena - smatra Stojanović.

Zdrava hrana i prirodno okruženje su sve ređi i sve skuplji proizvodi u 21. vijeku, koji zahtijevaju da se radi pametno, a ne mnogo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.