Izvor: eKapija | Nedjelja, 10.06.2018.| 14:22

Fabrika duhana Sarajevo reorganizuje poslovanje - Formira se nova firma, otkazi za višak zaposlenih

(Foto: Fds.ba)
Nakon što su mediji objavili informaciju da je Fabrika duhana Sarajevo donijela odluku da otpusti 218 radnika, direktor ove firme Edin Mulahasanović za BiznisInfo je pojasnio šta se zapravo dešava u FDS-u.

– Skupština Fabrike duhana Sarajevo, kao najveći organ upravljanja našom kompanijom, u januaru 2018. donijela je odluku i naložila Upravi Društva da izvrši reorganizaciju, odnosno restrukturu kompanije Fabrika duhana Sarajevo sa prioritetnim ciljem da se u skladu sa ekonomskim uslovima poslovanja obezbjedi opstanak najvećeg broja radnih mjesta za trenutne zaposlenike kompanije.

Mulahasanović objašnjava da je u skladu sa tim donesena je odluka o formiranju nove kompanije pod nazivom FDS doo koja će se u budućnosti baviti isključivo duhanskim biznisiom.

- Također naloženo je Upravi Društva da za eventualni višak radnika, koji ne budu potrebni nakon iskazivanja potreba u novoj kompaniji, obezbijedi radna mjesta u drugim kompanijama u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, bilo postojećim bilo onim koje se planiraju osnovati.

Direktor FDS-a dodaje da je za vrlo mali broj uposlenih koji ne budu zadovoljavali niti jedno od ponuđenih rješenja predviđena je ponuda sporazumnih raskida ugovora uz otpremninu koja je višestruko veća od zakonom propisane.

- Nakana vlasnika i menadžmenta Fabrike duhana Sarajevo je da se sačuvaju postojeća radna mjesta i kroz druge neduhanske biznise otvore mogućnosti za nova zapošljavanja. Ovakve poslovne aktivnosti nisu ništa novo u poslovnom svijetu. Prije nekih 15-ak godina sličnu transformaciju izvršila je Tvornica duhana Rovinj na način da je od postojeće kompanije osnovana nova firma TDR doo isključivo za duhanski biznis, a od ostatka kompanije je formirana Adris Grupa d.d.

Mulahasanović ističe da se nažalost po Fabriku duhana Sarajevo transformacija vrši u puno težim vremenima i na tržištu gdje od ukupne konzumacije duhana na nelegalni dio, odnosno šverc, otpada cijelih 40%, a zbog zakonske regulative, kako kaže, imamo najskuplje proizvode od svih zemalja van EU .

- Na kraju, zbog iskazane brige za zaposlene u Fabrici duhana Sarajevo, lijepa je vijest da smo danas izvršili isplatu regresa za 2018. godinu svim zaposlenicima - zaključuje Mulahasanović, prenosi BiznisInfo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.