NavMenu

Građani iz banaka podigli 500 miliona KM

Izvor: Fena Ponedjeljak, 03.11.2008. 10:09
Komentari
Podeli

Građani BiH iz banaka podigli su oročene štedne depozite u vrijednosti 500 miliona KM, što je oko pet odsto ukupne štednje, kazao je juče guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Govoreći na sesiji "Kruga 99" u Sarajevu, Kozarić je naglasio da je trend podizanja štednje usporen i da u posljednja tri dana banke bilježe više uplata nego isplata novca.

"Najgori dio krize je iza nas, a prvi val udara na finansijski sektor i uspješno smo ga prebrodili", kazao je Kozarić, govoreći o refleksijama svjetske finansijske krize na BiH.

On je pozvao građane da vjeruju bankama, ali je istovremeno sugerisao bankarima da ne podižu kamate na kredite.

"Ovo je ispit povjerenja za banke, lekcija da je prošlo vrijeme visokih profita i da je potrebno da se vrate u realne okvire, da koriste unutrašnje rezerve, smanje troškove i selektivno se okrenu prema klijentima", naglasio je Kozarić.

Smatra da građani griješe kada novac podignut iz banaka ostavljaju u sefovima.

"Ako propadne banka, propašće i sefovi", istakao je Kozarić i dodao da su podizanjem oročene štednje građani ukupno po osnovu kamata do sada izgubili oko 20 miliona KM.

On je dodao da banke još drže 600 miliona KM sredstava iznad obavezne rezerve i da će CB BiH, ukoliko bude potrebno, ponovo posegnuti za smanjenjem stope obavezne rezerve.

"Aktuelna kriza uticaće na dotok stranih ulaganja i zaposlenost, te stoga je potrebna reakcija vlasti kako bi se indirektni efekti krize što manje osjetili. Predložio sam vladama da nastave privatizaciju, pogotovo u FBiH, da smanje javnu potrošnju, povećaju poticaje za poljoprivredu, te zaustave rast plata", istakao je Kozarić.

Profesor Fikret Čaušević istakao je da su prošle sedmice stabilizovana finansijska tržišta u SAD, Japanu i zapadnoj Evropi, što smirujuće djeluje na bh. tržište.

"No, kriza ne može brzo da prođe, posebno kada govorimo o vezi finansijskog i realnog sektora. Otpuštanja radnika u bh. firmama će vjerovatno biti, ali ne u tako velikom obimu kako se prvobitno očekivalo", rekao je Čaušević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.