NavMenu

Vlada Slovenije protiv prodaje NLB banke do kraja 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 07.11.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)
Stranke koje čine slovenačku koalicionu Vladu izjasnile su se protiv hitne prodaje većinskog dijela Nove Ljubljanske banke do kraja ove godine, nakon što je Evropska komisija nedavno odbila prijedlog Vlade da se rok za povlačenje države iz njene vlasničke strukture produži za tri godine, prenosi Al Jazeera.

- Prodaja pod ovakvim uslovima i okolnostima je neprihvatljiva i takav ćemo stav zastupati u budućim razgovorima sa Evropskom komisijom - kazala je Simona Kuster Lipicer iz stranke koju vodi premijer Miro Cerar, te dodala da je potrebno naći novo, srednje rješenje, kojim će biti zadovoljni i Ljubljana, i Brisel.

Predsjednik druge najvažnije koalicije stranke i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da je NLB sada neracionalno prodati i zbog nerješenog pitanja starih štediša NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega joj je potencijalna cijena znatno manja.

Najveća slovenačka banka sanirana je nakon što ju je 2013. godine sa više od 2 mlrd EUR dokapitalizovala država. Time je izbjegnut njen stečaj, ali je Slovenija tada obećala da će banku privatizovati nakon čega državni udio u njoj ne bi smio biti veći od 25%.

Od, za ovu godinu planirane, prodaje i izlaska NLB-a na berzu Vlada je odustala nakon procjene da za banku ne bi mogla dobiti više od iznosa knjigovodstvene cijene, znatno manje nego što je u nju uloženo državnih sredstava putem dvije dokapitalizacije u posljednjih 20 godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.