NavMenu

Ni novi zakon neće "doskočiti" crnom tržištu duvana - Potrebno smanjiti akcize i uvećati podsticaje proizvođačima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 03.11.2017. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Kraiwut_K/shutterstock.com)
Zakon o duvanu Republike Srpske pretrpjeće brojne izmjene kako bi se uredili odnosi u oblasti proizvodnje i otkupa sirovog duvana, ali i zbog poteškoća u primjeni aktuelnog zakona.

Izmjene je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a Vlada RS ih je u formi nacrta usvojila na sjednici 19. oktobra.

Njima se uređuju uslovi i način proizvodnje duvana, organizacije proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnje duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama, vođenja registara i evidencija, kao i druga pitanja od značaja za duvan.

- Pošto se svjetsko tržište globalizuje i usložnjava, predložene izmjene i dopune omogućiće da domaći proizvođači i prerađivači duvana budu organizovaniji i konkurentniji na svjetskom tržištu, koje se usložnjava i globalizuje - navodi se u obrazloženju za donošenje izmjena zakona.

Predviđeno je da organizatori proizvodnje proizvođačima sirovog duvana u listu obezbijede repromaterijal, kao i da između njih bude potpisan ugovor koji podrazumijeva siguran otkup svih proizvedenih količina duvana.

Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća Duvan iz Bijeljine, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom duvana, kaže kako će nakon izmjena organizatori proizvodnje imati pravo da uslužno obrađuju duvan, dok do sada te mogućnosti nije bilo pa se duvan iz RS na obradu prevozio u Orašje i Gradačac. Takođe, dodaje, usklađene su i pojedine odredbe koje su bile u suprotnosti sa Zakonom o duvanu BiH. Među novinama je i to da će se kvalitet duvana procjenjivati prilikom preuzimanja.

(Foto: Lena Wurm/shutterstock.com)
- Ukoliko proizvođač duvana nije zadovoljan procjenom kvaliteta, može da uloži žalbu komisiji koja će u drugostepenom postupku uraditi ponovo procjenu - kaže on.

Ipak, prema njegovim očekivanjima, najveći problemi u oblasti duvana se ovim izmjenama neće riješiti, a to je crno tržište, koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo ekspanziju.

- Funkcionisanje tržišta duvana je usko povezano s nekoliko faktora, a jedan od njih su neprimjerene akcize na rezani duvan koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela i tako pospješila crno tržište duvana. Sve fabrike koje su uvele linije za rezani duvan, uvođenjem dodatnih akciza su se zatvorile, a legalno tržište duvana se gotovo ugasilo - kaže Mihajlović.

Dodaje kako je zbog svega potrebno ponovo razmotriti Zakon o akcizama te povećati podsticaje proizvođačima duvana, kako bi imali računicu i interes za proizvodnju, a zatim na kraju organizovati jak inspekcijski nadzor.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kratko poručili za Nezavisne kako će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o duvanu ići u javnu raspravu pa ga zbog toga ne mogu komentarisati.

Inače, uslovi za proizvodnju duvana u Republici Srpskoj su povoljni, naročito na područjima Hercegovine i Posavine, gdje proizvodnja duvana predstavlja značajan izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva. Jedna od karakteristika duvana je da se isti može uzgajati na zemljištima lošijih fizičko-hemijskih osobina, a da pritom ostvaruje veće prihode po jedinici površine u odnosu na neke druge biljne vrste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Bileći uskoro nove solarne elektrane

U Bileći bi se uskoro trebale početi graditi nove solarne elektrane. Ekološke dozvole traže investitori Golden Stone i Lux Energy. Opština Bileća dala je na uvid dokaze za izdavanje ekoloških dozvola za nove fotonaponske elektrane. Jedna se odnosi na zahtjev investitora Golden Stone iz Bileće za izgradnju MSE Stone 1-5, a druga na zahtjev kompanije Lux Energy iz Bileće za izgradnju fotonaponske elektrane Lux Enery 1. Solarne elektrane

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.