NavMenu

Saznajte koje su kompanije iz BiH na listi TOP 100 brzorastućih

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.12.2022. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Poslovne novine)
Šestu godinu zaredom Poslovne novine u saradnji sa bonitetnom kućom LRC BIS realizuju projekat "Brzorastuće kompanije u BiH". I dalje najveći broj brzorastućih biznisa dolazi iz kategorije malih preduzeća, čak 54%. Odnosno, 95% brzorastućih spada u kategoriju mikro, malih i srednjih kompanija koje su u stanju brzo se prilagođavati dinamičnim tržišnim (ne)prilikama.

Ovaj projekat za 2022. se radi na osnovu posljednjih dostupnih završnih računa firmi za 2021. godinu i značajan je u toj mjeri što pokazuje koje bosanskohercegovačke firme su od 2019. do kraja 2021. imale značajan procenat rasta CAGR (The compound annual growth rate - Složena godišnja stopa rasta).

Kako bi se stekao pravi uvid u poslovanje firmi u periodu 2019-2021. nije zgoreg napomenuti da je bonitetna agencija LRC BIS, za potrebe ovog projekta, obradila 35.720 predatih završnih računa nadležnim agencijama u Bosni i Hercegovini (FIA, APIF i Agenciji za finansije Brčko Distrikta). Od ukupnog broja firmi koje su predale završne račune njih 2.255 steklo je uslove da dobiju titulu brzorastućih, što je samo 6,3% od ukupnog broja. Ovo je u poređenju sa evropskim statistikama skoro duplo slabiji rezultat s obzirom na to da je, recimo, na nivou Evropske unije broj brzorastućih najčešće po 11 ili 12 posto od ukupnog broja kompanija.

Brzorastuće kompanije u BiH su u 2021. godini ostvarile ukupno 11,045 mlrd KM prihoda, što je 13,7% od ukupnog prihoda svih kompanija koje su predale završne račune. Izvezle su 2,608 mlrd KM roba i usluga ili 19%. Nije zanemariva ni ukupna dobit koja je iznosila 1,183 mlrd KM, a u prošloj godini ove kompanije zapošljavale su 64.551 radnika.

Top 100 kompanija po CAGR

U ovom tekstu akcenat će biti na brzorastućim kompanijama koje su ušle u Top 100 kompanija po CAGR, a koje su u 2019. imale više od pola miliona KM prihoda, a u naredne dvije godine mnogo više od toga, što im je omogućilo da imaju i veliki rast CAGR-a.

Na čelu liste Top 100 brzorastućih firmi s polaznom 2019. je sarajevska podružnica azerbejdžanske kompanije AZVIRT koja bilježi rast po CAGR-u od 250 posto. Prihodi ove građevinske kompanije koja je u žižu javnosti dospjela po uspješno realizovanoj gradnji pojedinih dionica autoceste A1 na koridoru 5c u BiH kontinuirano rastu od 2019. Tako je, na primjer, ta podružnica imala u 2019. prihod od 4,4 mil KM, sljedeće godine 35,8 mil KM, a već naredne 54,4 mil KM. Dakle, ova kompanija je u prvoj godini svog rasta imala porast prihoda za 31,4 mil KM, a u narednoj (2021.godini) za 18,5 mil KM. Jedan od poslova koji je AZVIRT-u omogućio brzi rast je izgradnja dionice autoceste Vranduk-Ponirak koji je realizovala zajedno sa širokobriješkim Heringom. Ugovor za izgradnju ove dionice od 5,2 kilometra je "težak" 153 mil KM, a potpisan je u proljeće 2019. Kompanija AZVIRT je 2021. zaključila s dobiti od 6,2 mil KM, a zbog svojih odličnih poslovnih rezultata i sa bonitetnom ocjenom četiri.

Osim AZVIRT-a na ljestvici Top 100 brzorastućih firmi se nalaze i neke koje se bave potpuno drugim vidovima biznisa, poput, recimo kompanije RAIN International, odnosno sarajevska podružnica ove velike kompanije koja se bavi trgovinom na malo izvan prodavnica, tržnica i štandova. U fokusu im je prodaja zdrave hrane i prirodnih preparata za njegu kože. I hrana i preparati koje prodaju nisu ni jeftini, ali svi znamo da ono što vrijedi ima i svoju cijenu.

Kako god, RAIN International, odnosno podružnica ove kompanije sa sjedištem na Ilidži pored Sarajeva je imala rast po CAGR-u od 248 posto, a u polaznoj 2019. i prihod od nešto malo više od milion KM, koji je potom u naredne dvije rastao da bi u 2020. iznosio sedam, a u 2021. čak 12,5 miliona KM. Drugim riječima, u prvoj godini nakon 2019. prihod ove kompanije je porastao za 6 mil KM, a u narednoj za 5,4 mil KM. RAIN International ima bonitetnu ocjenu 4, a prošlu godinu je zaključio s dobiti od 1,6 mil KM.

I na kraju još jedna visokoplasirana kompanija, a to je banjalučki IMC koji se bavi trgovinom na veliko metalnom robom, instalacijskim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje. Dakle, ovaj biznis je kompaniji IMC d.o.o. Banjaluka omogućio rast po CAGR-u od 210 posto. U 2019. koja je osnova izračuna brzog rasta su imali prihod od oko 938.000 KM, da bi već u narednoj prihod narastao na 3,4 mil KM, a u 2021. na oko 9 mil KM. Što će reći da su im u prvoj godini prihodi narasli za 2,4, a već u narednoj (2021. godini) za 5,5 mil KM. IMC je tu godinu zaključio s dobiti od 553,580 KM, saopšteno je iz Poslovnih novina.

U galeriji koja slijedi pogledajte cijelu Top 100 listu brzorstećih firmi.

Fotogalerija
Brzorastuće kompanije u BiH
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.