Izvor: Klix | Srijeda, 04.10.2017.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon 25 godina kreće obnova Olimpijskog muzeja - Uskoro izrada glavnog projekta

(Foto: okbih.ba)
Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, ranije poznata kao Vila Mandić, konačno bi mogla biti rekonstruisana. Nakon 25 godina Gradska uprava Sarajeva pokrenula je projekat obnove.

Kako je rekao gradonačelnik Abdulah Skaka, Gradska uprava je osigurala 100.000 KM rebalansom budžeta za projektnu dokumentaciju za izradu glavnog projekta sanacije muzeja.

- Angažirali smo arhitektu Ivana Štrausa, koji zajedno s Adnanom Pašićem radi projekt da napravimo procjenu koliko će koštati obnova kako bismo mogli napraviti predračune. Imam obećanja načelnika više općina i premijera KS da će nam pomoći u obnovi - rekao je Skaka.

Olimpijski komitet BiH pokušava rekonstruisati zgradu Olimpijskog muzeja u Sarajevu koja se nalazi u naselju Mejtaš od 2004. godine. Zgrada je 27. aprila 1992. godine, tokom rata u BiH, gotovo potpuno uništena.

Prema ranijim informacijama, za potpuno renoviranje zgrade Olimpijskog muzeja i akademije potrebno je ne više od milion KM. Svi značajniji eksponati su sačuvani i nalaze se u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch – Zetra.

Olimpijski muzej bio je smješten u nacionalizovanoj Vili Mandić izgrađenoj 1903. godine u Petrakijinoj ulici, čiji je kompleks vila sagrađenih u austrougarskom periodu proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

Nekada prekrasna vila, prije nego je 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara postala Olimpijski muzej, bila je sjedište brojnih važnih domaćih i inostranih institucija. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka služila je i kao Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u bivšoj SFR Jugoslaviji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.