NavMenu

Alumina izlazi iz procesa rada? - Upitno da li će presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini biti dovoljna za odblokiranje računa

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 25.04.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Alumina)
Okružni privredni sud u Bijeljini presudio je da potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač od preko 155 mil KM nisu osnovana, međutim pitanje je da li će to biti dovoljno da se odblokira račun Alumine, koji je blokirala fočanska firma Pavgrod.

Dok s jedne strane, tačnije pravnici i zastupnici Ukio banke tvrde da odluka suda nema nikakve veze sa sporom Pavgroda, koji je kupio potraživanja Ukio banke od Birača i Alumine, sa druge strane ističu da bi Osnovni sud u Zvorniku, nakon presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, bez odgađanja trebalo da odblokira račun Alumine.

Inače, račun Alumine blokirao je Osnovni sud u Zvorniku zbog potraživanja fočanske firme Pavgrod, koja je opet od Ukio banke kupila potraživanja prema Fabrici glinice Birač, čija je Alumina kćerka firma.

I dok traje ova pravna zavrzlama, najviše ispašta Alumina i njeni radnici, koji su već počeli praviti plan za izlazak iz procesa rada, jer zbog blokade računa više ne mogu da funkcionišu. Taj plan se mora uraditi, jer su u sistemu ogromne količine lužine i u slučaju da dođe do prisilnog prekida zbog nedostatka repromaterijala, desila bi se ekološka katastrofa.

- Upozoravam sve nadležne organe i strukture da je Alumina u teškom stanju i da repromaterijala imamo još za sutra, nakon čega počinje izlazak fabrike iz procesa rada - rekao je u nedjelju Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina, upozoravajući da je fabrici već obustavljena isporuka lužine iz Rumunije i Mađarske, kao i rude boksita.

Apelujući na sve da se stanje u Alumini riješi i odblokira račun, Motika je naglasio da je veliki problem što Osnovni sud u Zvorniku ne prihvata ničije odluke već isključivo svoje lične te da Alumina ne može da plati dug po osnovu kojeg joj je blokiran račun.

Kada je u pitanju sama presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini, u njoj se, između ostalog, navodi da Fabrika glinice Birač nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza. Iz toga proizlazi da Ukio banka i Fabrika glinice Birač nisu bile u obligacionom odnosu.


- Značaj presude Okružnog privrednog suda Bijeljina je veliki i kao takav imaće efekte i u postupku koji u ovom trenutku vodi privredno društvo Pavgrod iz Foče protiv Alumine po osnovu kojeg je blokiran račun - rekao je Vladimir Milošević, pravni zastupnik kompanije Alumina, dodajući da je imovina Birča i Alumine i ostalih povezanih lica založena na nezakonit način, a potraživanja krajem 2014. godine na nezakonit način su prešla na fočansku firmu Pavgrod.

Zadovoljstvo presudom Okružnog privrednog suda izrazio je i Risto Kojić, punomoćnik Fabrike glinice Birač, ističući da se radilo o sporu, ne samo značajnom za regiju Birač, već i za cijelu RS, pa i državu BiH, s obzirom na to da je u pitanju spor sa bankom iz druge države.

I Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je očekivana odluka suda u Bijeljini te da bi svaka druga bila začuđujuća.

- Očekujemo da Osnovni sud u Zvorniku sada povuče blokadu računa Alumine, koja trenutno ima na računu 6 mil KM - rekao je Đokić ističući da je na Upravi Alumine da procijeni kome će se obratiti za nadoknadu štete prouzrokovane blokadom računa preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.