NavMenu

Swity ponovo izvozi sokove i džemove u SAD i Evropu

Izvor: eKapija Petak, 16.12.2016. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Bosanskohercegovački prerađivač voća i povrća Swity, vlasnik poznatih Vegafruit-ovih brendova, nakon pokretanja proizvodnje koja je do februara ove godine bila u potpunosti stala, ponovo izvozi svoje sokove, džemove i pasterizirano povrće, piše Faktor.

Izvozom na tržišta SAD-a, Njemačke, Danske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Švajcarske u prvoj godini povratka na inostrana tržišta ostvaren je udio od 20% u ukupnoj prodaji.

- Našim sokovima, džemovima i pasteriziranom povrću uspjeli smo ponovo otvoriti zahtjevna strana tržišta. Treba nam podrška domaćih trgovaca i potrošača, jer od naše proizvodnje trenutno živi 70 radnika i njihovih porodica, ali i par hiljada kooperanata. U ovoj godini smo otkupili oko 4.000 tona voća i povrća. Otkup smo u cijelosti isplatili kooperantima, i po tom osnovu gotovo da i nemamo obaveza finansijske prirode prema našim dobavljačima, na što smo jako ponosni - izjavio je Haris Salihbašić, direktor kompanije Swity.

Ovo je, kako piše Faktor, veliki uspjeh i prvi korak u budućem razvoju Vegafruita čija je proizvodnja prošle godine bila u potpunosti zaustavljena, a čime su radna mjesta bila dovedena u pitanje.


- Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS Group je preuzela distribuciju svih naših brendova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta. Sada je važno da nas podrže trgovački lanci u BiH, i domaći potrošači, jer samo kupovinom domaćih zdravstvenoispravnih i kvalitetnih proizvoda možemo opstati i dalje graditi našu BiH - apeluje Salihbašić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Finansije

Prva konferencija o cirkularnoj ekonomiji u BiH 15. maja

Prva konferencija o cirkularnoj ekonomiji u Bosni i Hercegovini održaće se 14. maja 2024. godine u Domu mladih u Sarajevu. Konferenciju organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, s ciljem da okupi sve relevantne aktere, entuzijaste i stručnjake kako bi se što bolje upoznali sa oblasti cirkularne ekonomije. Organizovan pod nazivom LOOP: Innovate, Collaborate, Transform, nastoji istaknuti inovativna rješenja, najbolje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.